Започна ротацията на контингента ни в Кербала

Първата група от третия български батальон е пристигнала в Кербала. Ротацията на двата контингента продължава.

Първата група от 160 рейнджъри от третия български контингент, сред които и три жени, отлетя в 22,30 часа в понеделник от летище Пловдив с американски самолет за Кувейт, откъдето отпътува за Кербала.

Очаква се в близките дни към Блъгария да потегли първата част от втория батальон, съобщи пред Дарик радио говорителят на министерството на отбраната Румяна Стругарова.

Засега задачите на контингента ни са същите - патрулиране и охрана, като идеята е постепенно тези функции да отидат към иракските полицейски сили, каза Стругарова.

След предаването на властта на иракското правителство не се очаква да бъде променен мандата на третия ни контингент, но е възможно да има промяна в задачите, които той ще изпълнява, коментира вчера президентът Георги Първанов. Срещата на върха на НАТО в Истанбул реши, че пактът ще се ангажира с обучението на новите иракски сили за сигурност. България е готова да помогне за обучението на иракските войски.

Стругарова отбеляза, че след предаването на властта ситуацията в Кербала е доста променена и е възможно да възникнат някакъв нов тип по-различни задачи.

Основната дума оттук насетне обаче ще имат днешните иракски власти - ако те помолят за някаква помощ, свързана с поддържането на реда, и тя е в рамките на възможностите ни, тя ще им бъде оказана.

В понеделник от военното министерство съобщиха, че обстановката в зоната за отговорност на българския пехотен батальон остава напрегната. На 27 юни 2004 г. наш патрул е разкрил две импровизирани взривни устройства на пътя Ал Хиндийа - база "Лима" и Ал Хиндийа - Ал Гарби. Няма пострадали военнослужещи и не са нанесени материални щети.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?