Започна събарянето на около 30 незаконни ромски къщи в Мъглиж

На ромите ще се дадат парцели от общината с отстъпено право на строеж

Започна събарянето на тридесетина незаконни ромски къщи в Мъглиж, съобщи във вторник кметът Господин Господинов.

Сградите, които се разрушават, са разположени край подбалканския път София-Бургас. Те са паянтови и незаконно построени, а броят на обитателите им е променлив. Санитарно-хигиенни норми за нормален живот не се спазват.

 

Само 19 къщи имат пряка връзка с електроразпределителното дружество ЕВН, а останалите са се свързали като паяжина, подчерта кметът на Мъглиж и добави, че е трудно да се установи кой колко плаща за ток и вода.

 

Четири от най-бедните фамилии ще бъдат настанени в помощното училище в града. Всички останали ще получат парцели от общината с отстъпено право на строеж, каза Господинов.

 

Общо за събаряне са планирани около 120 постройки. Те са извън регулация, опасни са за живеене и до пролетта на 2013 г. всичките трябва да бъдат премахнати.

 

"Не се притеснявам от ромски гласове, не се притеснявам изобщо от гласове. Аз съм дошъл да поправя община Мъглиж и мисля, че това е една от стъпките, с които тръгваме в правилна посока. А те от своя страна след това да си плащат данъците, да си плащат водата, тока, да плащат всички тези неща, които в момента не ги плащат, а са на гърба на останалите - и добросъвестни роми, и българи. Нещата ще тръгнат в правилната посока. Това е пътят", каза Господинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?