Започна събарянето на ромската махала във Войводиново

Жалба срещу Каракачанов за дискриминация заради думите му срещу циганите, той смята, че реагирал меко

Багери започнаха да събарят незаконни и опасни къщи в ромската махала, сн. бТВ

Само два дни след побоя в село Войводиново започна събарянето на къщи в местната ромска махала. Акцията се охранява от полицията. Багери вече сринаха със земята няколко къщи, а първият етап от събарянето трябва да приключи в четвъртък. Заповедта е издадена в сряда от кмета на община Марица Димитър Иванов (ГЕРБ, Обединени земеделци) и засяга 15 опасни къщи.

Около 20 души вече са си прибрали покъщнината. "Всички явно са се настанили при близки в други населени места", каза кметът на Войводиново Димитър Тошев, цитиран от БНР.

Елекрозахранването в махалата също е прекъснато, защото повечето семейства са ползвали ток незаконно, съобщи МВР. За премахването на останалите сгради в махалата, които не се водят за опасни, ще се изчака 14-дневният законов срок за обжалване.

Бързите действия на властите могат да бъдат обяснени с личния ангажимент на Красимир Каракачанов, вицепремиер и лидер на националистическата партия ВМРО. Той се зае с ромската махала в селото, след като живеещ във Войводиново военнослужещ беше пребит от двама роми. Пострадалият е в болница, а нападателите - двама братя на 17 и 21 години, задържани и оставени от съда в ареста. Случаят доведе до напрежение и протести в селото, които продължиха във вторник вечерта и ще има и в сряда вечерта.

Каракачанов използва случая, за да заключи, че "циганите станаха изключително нагли", а търпимостта към тях се изчерпала. Той призова за програма "за решаване на циганския въпрос" и нареди разчистване на незаконните постройки в селото. Заради напрежението ромската махала във Войводиново още във вторник беше празна.

Изказването на военния министър е провокирало и жалба за дискриминация, подадена в сряда в Комисията за защита от дискриминация. Тя е от сдружение "Единство" - Хасково, съобщиха от комисията. Не става ясно обаче ще образува ли тя производство по случая.

В сряда Каракачанов каза, че  на 1.8 декара в махалата живеят над 200 човека. "По постройките имаше табели от автобуси, които са отковавани и ковани като част от строителство – без основи, незаконно върху общински терен", заяви вицепремиерът. Отново обясни, че общината дала други терени на хората, за да си направят законни къщи, но те не откликнали на жеста.

Каракачанов защити и реакцията си спрямо ромите. "Как очаквате да реагирам, когато двама младежи, които вместо да ходят да учат и да работят, ходят и пребиват военнослужещ?! Не може никой, без значение какъв цвят на кожата има и какво вероизповедание, да бие полицай или военен. Въпросът е как на тези хора ще им вкараме в главата правилното разбиране, че законът е за всички", коментира министърът на отбраната.

"Вие как ги наричате (ромите - бел. ред.), на какво основание смятате, че аз ги наричам по някакъв грешен начин? Някое решение на Светия синод ли има, на ООН, на какво основание? Те самите как се наричат? Айде стига сме се правили на по-големи католици от папата", продължи Каракачанов. Според него той дори реагирал меко в случая. "Много меко реагирах, опитах се да бъда много дипломатичен и да се съобразявам с това, че съм вицепремиер в правителството, иначе щях да кажа много други неща", обясни той.

"Това (побой над военен - бел. ред.) не може да се случва и няма да мълча, докато съм министър на отбраната в тази държава. Кого ще защитаваме сега? Отидете вижте момчето какво са го направили. Вижте момчето. Той ли е виновен или е жертвата? Кой да защитавам аз?", разпалено продължи Каракачанов.

Според него няма политическа воля за решаване на "циганския проблема", защото има страх от "медии и псевдозащитни организации, страх от бюрократи в Брюксел, които щели да се разсърдят".

Протестите продължават

Междувременно протестът в село Войводиново продължи и във вторник вечерта. Събраха се близо 200 души, за да изразят възмущението си от побоя над 33-годишния военнослужещ.
Протестиращите излязоха на улицата, отвеждаща към ромската махала, която бе преградена от сили на "Жандармерията" и полицията, съобщи БНР.

Демонстрацията протече нормално без ескалация на напрежението. Хората от Войводиново развяваха знамена и скандираха "Няма да търпим!".

Исканията им са за справедливи наказания на нападателите, премахване на незаконните постройки и изселване на незаконно пребиваващите, което да е валидно не само за този квартал, но и навсякъде в България.

По данни на администрацията в ромската махала на Войводиново живеят 250 души, но само 100 имат регистрация в селото.

Помощ за жертвата

Състоянието на военнослужещия от 68-ма бригада ефрейтор Валентин Димов е стабилно. Той е със сериозни наранявания по лицето и в сряда трябваше да бъде опериран.

Междувременно общинският съвет на община Марица реши да отпусне еднократна парична помощ от 1000 лв. за ефрейтор Димов.

Предложението за финансовата подкрепа на семейството с 2 малки деца бе направено от общинската съветничка Мария Николова от с. Войводиново, съобщиха от пресцентъра на общината.

"Благодаря за подкрепата на кмета на община Марица Димитър Иванов, който въпреки че е в отпуск, дойде веднага след инцидента и заедно с мен беше сред тълпата. Радвам се, че общината има воля да промени нещата във Войводиново", обяви кметът на селото Димитър Тосев.

Общинският съвет прие и декларация, с която осъжда всички форми на физическа саморазправа и подкрепя мерките и действията, предприети от компетентните органи срещу подобни прояви.

Споделяне

Още по темата

Още от България