Започна събирането на отломките от сваления в Източна Украйна самолет

Започна събирането на отломките от сваления в Източна Украйна самолет

Първата част от отломките на самолета Боинг 777, разбил се през юли в Източна Украйна, пристигна в град Торез, откъдето се подготвят да бъдат натоварени на железопътни вагони за последващо превозване до контролирания от украинското правителство град Харков и оттам за Холандия.

При операцията по събиране на отломките от самолета са намерени останки от човешки тела, съобщи пред журналисти ръководителят на Министерството на извънредните ситуации на т.
нар. Донецка народна република Алексей Кострубицки.

Операцията по събиране на отломките от самолета в близост до село Храбовое се извършва под ръководството на холандското разследване и в присъствието на официални представители от ОССЕ.

Холандските инспектори са се надявали те лично да събират останките, но поради опасения за сигурността, тъй като районът е все още под контрола на проруските сепаратисти, с работата са се заели местни екипи. Първостепенната задача е издирването на човешки останки и вещи на загиналите.

Самолетът на Малазийските авиолинии бе свален на 17 юли и всички 298 души на борда загинаха,.

Холандските специалисти, които участват в операцията, са пристигнали още във вторник, но са успели да започнат работа едва в неделя, докато получат съгласие от страна на сепаратистите.

Разследването на катастрофата се извършва от Холандия, тъй като по-голямата част от загиналите пътници бяха нейни граждани.

Разследващите смятат да реконструират част от фюзелажа на разбилия се самолет, за да установят причината за катастрофата.

Точната причина за свалянето на Боинга е предмет на сериозни дипломатически спорове. Украйна и западните правителства изтъкват доказателства, според които подкрепяните от Москва сепаратисти са изстреляли ракета, която е свалила самолета. Руската държавна телевизия преди два дни пък показа манипулирани доказателства в подкрепа на тезата си, че самолетът е бил обстрелван от украинските военновъздушни сили.

Трагедията стана по време на полет MH17 от Амстердам за Куала Лумпур. Овъглените останки от самолета са разпръснати в зона от 20 кв. километра.

Споделяне

Още от Свят