Започна съдебен процес за най-голямата кражба на лични данни в САЩ

Започна процесът срещу трима мъже, обвинени във взлом и кражба на 130 млн. номера на сметки по кредитни и дебитни карти - най-голямата кражба на лични данни в историята на САЩ според министерството на правосъдието, предаде Ройтерс.

Алберт Гонсалес, 28-годишен, жител на Маями, е бивш информатор на Сикрет сървис, който помагал на агенцията да лови хакери. Впоследствие властите установили, че помагал и на престъпниците, като им давал информация за хода на разследвания и предупредил поне един заподозрян, съобщи Асошиейтед прес.

Гонсалес, който е известен в мрежата като Soupnazi и вече е в затвора, очаквайки друг процес за хакерство, бе обвинен в понеделник в Ню Джърси заедно с двама неназовани руски негови съучастници в заговор за кражба на лична информация. Тримата взели на прицел големи корпорации от списъка на 500-те водещи световни компании на сп. "Форчън и проучвали корпоративните уебсайтове, търсейки слаби места. Започнали да проникват в компютърните мрежи през октомври 2006 г. и да изпращат данните до оперирани от тях сървъри в Калифорния, Илинойс, Латвия Холандия и Украйна. Данните били продавани на заинтересовани лица, за да ги използват за покупки чрез измама.

Според федералната прокуратура в Ню Джърси cред жертвите им са компанията за обработка за кредитни карти "Хартланд пеймънт системс" (Heartland Payment Systems), "Севън-илевън инкорпорейтед" (7-Eleven Inc), базирана в Тексас национална верига денонощни магазини, "Ханафорд брадърс ко инкорпорейтед" (Hannaford Brothers Co Inc), верига супермаркети от Мейн.

Ако бъде признат за виновен, Гонсалес може да получи присъда до 20 години затвор за компютърна измама и още пет години за заговор, плюс глоба от 250 000 долара за всяко от предявените му вчера нови обвинения, заяви министерстовто на правосъдието. Гонсалес очаква процес в Ню Йорк за съучастие в проникването в компютърната мрежа на националната верига ресторанти Дейв енд Бъстърс (Dave and Buster's). Това дело започва идния месец. Предполага се, че Гонсалес е изобретил съвършена нова хакерска техника за разбиване на охраната на мрежите, наречена SQL injection attack.

Споделяне

Още от Свят