Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Започна се: ГЕРБ в пълна изолация, партията на Трифонов поведе парада

Бойко Борисов се покри

63 коментара
Започна се: ГЕРБ в пълна изолация, партията на Трифонов поведе парада

Управлявалата досега партия ГЕРБ остана изолирана в новоизбрания парламент, където петте останали политически сили консолидираха мнозинство около втората партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, чийто депутат Ива Митева бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание. То може да се окаже най-краткото в новата ни история, тъй като засега няма признаци, че ще е в състояние да излъчи правителство и в такъв случай ще се върви към нови избори. За сметка на това повечето формации заявиха амбициозни законодателни инициативи. С изключение на партията на Слави Трифонов, която обяви само един спешен приоритет – промени в изборния закон. Това вероятно означава, че вървим към нови избори.

Президентът Румен Радев съобщи в обръщението си към депутатите, че още в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

Депутати коментираха пред Mediapool, че не е изключено "Има такъв народ" да формира кабинет за кратък период – около месец, в който да се приемат приоритетни закони и да се започне работа по ревизия на досегашната власт.

Борисов побърза да се скрие

Първата работа, с която се захваща парламентът, е да извика премиера в оставка Бойко Борисов да дава обяснение за Националния план за възстановяване и устойчивост. В петък се очаква да бъде създадена и лансираната от Мая Манолова (ИСМВ) временна комисия за ревизия на управлението на Борисов. (подробности вижте ТУК)

Малко по-късно обаче Бойко Борисов обяви, че излиза в отпуск и няма да се яви пред депутатите.

Сценарии и стратегии

Поведението на ГЕРБ в първия ден на новия парламент показа, че партията е доста неадекватна на променилата се ситуация. В словото си от трибуната председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова пак припомни, че ГЕРБ е победила на изборите и дори отправи упрек към останалите защо не поздравяват победителя.

Това предизвика смях в залата. Оттук нататък изглежда, че ГЕРБ ще се опитва да обвини новите формации "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" в реваншизъм, омраза, разделение на нацията и безпринципни договорки с БСП и ДПС.

ГЕРБ пробва да скрои капан на "Има такъв народ", като внесе от свое име любимия на Слави Трифонов законопроект за мажоритарна избирателна система с надежда двете партии да се обединят за приемането му. В четвъртък обаче хората на Трифонов казаха, че този закон не е на дневен ред, а други промени в изборните правила като гласуване по пощата, видеонаблюдение и пр. От ГЕРБ запитаха риторично отказал ли се е Слави от мажоритарния вот.

Бойко Борисов обвини "Има такъв народ", че са излъгали очакванията на избирателите си и вместо мажоритарен вот сега ще направят партийната субсидия 1 лев и така ще "вкарат цялата политическа класа в ръцете на олигархията".

Другата стратегия е ГЕРБ да подкрепя всичко, предложено от новите партии и да ги чака да се издънят, сподели депутат от партията пред Mediapool.

Цялостната атмосфера в парламента беше доста по-различна, по-жива и неспокойна в сравнение с познатата стилистика на предишното НС, доминирано от дневния ред на старото мнозинство ГЕРБ- Обединени патриоти.

(Mediapool отрази на живо откриването на новия парламент и положената от депутатите клетва- вижте ТУК)

По традиция първото заседание бе открито от най-възрастния народен представител – в случая Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Добро настроение

"Моля за усмивки и за радост. Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение", призова Зайкова, предизвиквайки аплодисменти в залата.

С овации на част от депутатите бе посрещнато и съобщението на Зайкова, че правителството на Бойко Борисов е депозирало своята оставка. Верен на навика си да не се явява в парламента, Борисов не връчи оставката лично, а с писмо до деловодството. "Това или е срам, че не идват тук да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Това е парламент!", обяви възмутено Мика Зайкова, с което отново предизвика аплодисменти.

Правителството на Борисов ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново.

Президентът предупреди срещу безпринципни коалиции

С ръкопляскания в залата – но без депутатите от ГЕРБ – в залата бе посрещнат президентът Румен Радев. На фона на изявленията на примера Борисов от последните дни, че той е най-опитният да управлява, Радев призова новите депутати да не се обезсърчават от липсата си на парламентарен опит. "В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани. Да търгуват с обществения, дори с националния интерес, в името на своето оцеляване. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас", каза Радев.

Той призова да не се правят безпринципни коалиции за постигане на управляващо мнозинство,"защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция."

"Най-важната непосредствена цел е укрепване на държавността, демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, неутрализиране на задкулисието", призова още Румен Радев.

Словото на президента може да проследите ТУК.

ГЕРБ: Картаген трябва да бъде унищожен, но после какво?

След това думата бе дадена на председателя на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Победителят е само един и това е ГЕРБ", каза тя, настоявайки партията да не бъде заобикаляна. Думите ѝ бяха посрещнати с освирквания в залата. Победителят обикновено се поздравява, но това достойно поведение зависи от политическата култура и натрупания опит, продължи Атанасова. В своята близо 20-минутна реч тя изброи постиженията на досегашната власт и постави под въпрос капацитета на опонентите на ГЕРБ да се справят в тези трудни времена.

"Една криза се управлява с действия и решения, а не само с говорене", каза Атанасова.

"Време е шоуто да приключи", апелира тя, визирайки партията на шоумена Слави Трифонов.

"Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен, но все още не сме разбрали какво следва след това", добави тя, имайки предвид мълчанието на ИТН за намеренията им.

"Народът ни избира, за да служим на него, а не на собствените си демони и страсти", каза още Атанасова. Обясни на ИТН, че на "политическата сцена няма скечове". "Политиката изисква смелост и решителност. А днес най-висшата форма на смелост, която можем да проявим всички заедно, е да си подадем ръка и да възстановим диалога между нас и да опазим девиза на нашите предци, който е изписан пред входа на тази зала – "Съединението прави силата", призова тя.

"Благодаря ви, г-жо Атанасова, за програмната реч", обърна се към нея Мика Зайкова. В залата отекнаха смях, овации и обиди към Атанасова, на което Зайкова реагира с думите: "Дами и господа, моля да се въздържате от обидни намеци. Злобата не е добър съветник."

Речта на Десислава Атанасова вижте ТУК.

Партията на Трифонов започва с Изборния кодекс

Най-очаквано бе програмното изявление на втората политическа сила ИТН, която практически държи ключа към бъдещо правителство или предсрочни избори. От думите на Тошко Йорданов – сценарист на Слави Трифонов и негов заместник в партията – се разбра, че ще е по-скоро второто. Той прогнозира, че парламентът няма да изкара пълния си мандат. "Ще работи толкова, колкото трябва", заяви Йорданов.

Очевидно ИТН няма да влезе в подготвения от ГЕРБ капан за мажоритарна избирателна система, каквато хората на Трифонов искат от 2016 г. Преди ден Борисов нареди на депутатите си: "Още утре внесете нов Изборен закон по мажоритарната система...Ние с партията "Има такъв народ" може да ги приемем".

Тошко Йорданов обаче го поряза:"Мажоритарните избори се правят с мнозинство. Партията, която ги предлага, няма мнозинство".

"Ще внесем промени в Изборния кодекс", каза той и изброи повечето идеи на "Демократична България": "Няколко елементарни неща, за да може всеки български гражданин да гласува навсякъде по света. Въвеждане на вот по пощата. 100% машинно гласуване, разпускане на този състав на ЦИК и въвеждане на видеонаблюдение на изборите".

Изказването на Тошко Йорданов вижте ТУК.

Депутатите на Слави Трифонов бяха очаквани с най-голям интерес, тъй като от изборите насам партията мълчи. Самият Трифонов е карантиниран с коронавирус и заедно с още четирима депутати положи клетвата си дистанционно.

Народните избраници от ИТН пристигнаха за първото заседание с автобус и влязоха в НС групово, почти под строй, без възможност някой да бъде заговорен от репортери.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя да се наложи мораториум върху сключването на договори от сегашното правителство. Декларира, че социалистите биха подкрепили правителство на ИТН "по политики, свързани с разграждането на паралелната държава". "Ако ни връчат мандата на нас, ще решим допълнително какво да правим", каза Нинова.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обяви за "възстановяване на политическата нормалност" и диалог. Той потвърди, че ДПС е готово да подкрепи кабинет на трите новите формации в парламента – ИТН, ДБ и ИСМВ. По думите му ДПС иска "много по-пластичен кабинет, който не се оглавява от партиен лидер"

"Демократична България" с 10 приоритета

На фона на призивите за съгласие, обединение, заедност и пр., съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов напомни, че българските гражданите очакват и законност. Той обяви 10 приоритета на обединението, сред които конституционни промени, чиято крайна цел е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и реформирането на Висшия съдебен съвет.

Законодателните инициативи на ДБ вижте ТУК.

"Ако бъде поискана нашата подкрепа, ще влезем с уважение в разговор какво управление може да бъде излъчено от "Има такъв народ", каза Христо Иванов.

"Ако "Има такъв народ" не успее да излъчи правителство, ние сме готови да обсъждаме всички действия, които да дадат време на този парламент, за да свърши всичко", добави той.

"Изправи се! Мутри вън!" настоя за спешни промени в изборния закон, за да бъдат готови политиците за предсрочни избори. Коалицията си поставя за цел назначаването на нов главен прокурор и гарантиране на независимостта на регулаторите. "Пълна ревизия на корумпираното управление. Искаме да направим така, че повече в бъдеще мутренското управление да не е възможно", каза лидерът на ИСМВ Мая Манолова.

"Къде ви е лидерът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ? Къде се крие?", обърна се тя към към депутатите на ГЕРБ, от чийто редици се чу ропот на възмущение, включително и когато Манолова говори за ниските доходи на българите. Тогава Мика Зайкова се обърна към ГЕРБ:

"Не можах да разбера вашето възмущение срещу това, което каза г-жа Манолова, че сме най-бедните. България е единствена с минимална работна заплата от 400 евро. Хайде да си говорим истината!"

Усилията на ГЕРБ в първия ден на парламента бяха да демаскира съюза на всички срещу ГЕРБ. От партията настояха изборът на председател на парламента да не е чрез гласуване с вдигане на ръка, а всеки депутат да се изправи, представи и да декларира вота си "за" или "против". Кандидатурите бяха две - на досегашния парламентарен шеф Цвета Караянчева, издигната от ГЕРБ и Ива Митева, предложена от "Има такъв народ" и подкрепена от останалите партии без ГЕРБ.

Татяна Дончева от ИСМВ заяви от трибуната, че няма смисъл от подобно упражнение, тъй като предварително е ясно, че Караянчева ще бъде подкрепена единствено от ГЕРБ.

Десислава Атанасова безуспешно се опита да убеди останалите, че дългогодишна парламентарна практика е най-голямата политическа сила да излъчи председател. Атанасова напомни, че тази практика бе нарушена веднъж през 2013 г. и онзи парламент беше краткосрочен. Думите ѝ въобще не трогнаха останалите пет политически сили, които единодушно избраха Ива Митева.

Подробности за избора на председател на парламента вижте ТУК.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

63 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Стефанов
  #63

  Скоро ще сърбате на бай Чалга помията - подкрепен от мутрата Мая сестра Галева, комундето Христо Бойкикев, ДПС и БСП, чака ни национална катастрофа

 2. Коментарът е изтрит в 17:20 на 16 април 2021 от автора.
  #62
 3. SILENCE
  #61
  Отговор на коментар #24

  Ами злокачестмвените пър.венюта не познават хора.

 4. SILENCE
  #60
  Отговор на коментар #13

  Знаеш ли колко ни е писнало от комунистическата номенклатура? Като им махнеш факоните = лустро му казват първенютата, отдолу лъсва ... ярко червен зад.ник.

 5. nabl
  #59

  Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес поздрави ГЕРБ и Бойко Борисов за победата на изборите и убедителния резултат. Пред Борисов Антонио Лопес изрази своята лична подкрепа и тази на ЕНП към ГЕРБ. По думите му само държавник с голям опит и международен авторитет като Бойко Борисов може да изведе страната от кризата и да се справи с пандемията. Затова и Лопес сподели своята надежда, че ГЕРБ ще успее да сформира кабинет. Той бе категоричен, че благодарение на добрия екип, усилената работа, постигнатите

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #58
 7. Alexander1998
  #57

  Абе дугари Медиапул, защо не пишете нищо за полицая-наркопласьор, който е заловен??? Толкова сте съсредоточени да изхвърлите Гешев. Да не е ваше момче? За пореден път ПРОКУРАТУРАТА си върши работата, а Съда си е лапнал палеца и чака някой чичко паричко, престъпник да ги навести по някое дело и те да го освободят за някой тлъст "реквизит за партита" ;) ;) ;) ;)

 8. Коментарът е изтрит в 14:43 на 6 януари 2022 от автора.
  #56
 9. Real ''Mickey''
  #55

  Започна се: След конунистическата Мутра, с комуническия ШУТ, българия ще цъФФФне! Еееех, предричам такъв живот, че само си викам ДАНО. Ако и това не стане поне "социалдемократите" от БСП пак ще дийдат и ще оправят ПАК работАта:):) Пък и агенти и доносници имат "партии" за резерв.

 10. Boris Kamov
  #54

  Ко стана с "мажоритарния вот"? Гласува ли го партията на простаците?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.