Започна сезонът на мръсния въздух в София

Сн. БГНЕС

Прекомерно запрашаване на въздуха в София се очаква през уикенда. Системата на общината за предупреждение показва, че на 3 и 4 ноември се очаква концентрацията на фини прахови частици да е между 50 и 100 микрограма на куб. метър при норма от 50 микрограма за денонощие.

При такова очаквано запрашаване общината задейства част от мерките за борба с мръсния въздух. От местната администрация призовават хората да не се придвижват с колите си из града в събота, ако те не отговарят на стандарт за екологичност поне ЕВРО 5. Като алтернатива се препоръчва използването на градски транспорт.

От общината призовават още хората, които се топлят на твърдо гориво, да преминат на алтернативно отопление, ако е възможно.

Сред мерките е и миене и оросяване на улиците, ако времето го позволява. За петък, когато също са регистрирани часове с прекомерно запрашаване, беше предвиден и призив към столичната "Пътна полиция" да проверява количеството на вредни вещества в изгорелите газове на колите. Ефективността на тази мярка е спорна, тъй като до скоро КАТ не бе направил нито една проверка на пътя.

Споделяне

Още по темата

Още от България