Започна смяната на контингента ни в Ирак

С два полета в четвъртък за Кувейт заминаха военослужещите от втория пехотен батальон за Кербала. Рано сутринта от летище Пловдив за Кувейт отпътуваха с полет на Боинг 737първите 79 кадрови войници от втория контингент, а към 16.30 ч. замина и втората група от 78 военнослужещи. Районът бе отцепен през нощта и охраняван непрекъснато от военна полиция и жандармерия.

Шефът на Генщаба ген. Никола Колев заяви, че до 2 месеца състава на втория контингент ще бъде попълнен. Ден преди заминаването на първите групи бе съобщено, че 62-ма военнослужещи са се отказали от мисията.

Тази вечер, с полет на Маями Еър Интернешънъл на летище София пристигнаха част от 153-мата военнослужещи от първия ни контингент в Кербала, които трябваше да се завърнат днес от иракския град.

Министърът на отбраната Николай Свинаров и началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев посрещнаха завърналите се от Кербала.

Първите 30 военнослужещи от първия български пехотен батальон заминаха на 26 юли м.г. пак от летище Пловдив за Кувейт и след това - за Ирак. Те бяха качени на борда на три транспортни самолета Ил-76, на които бяха натоварени 4 камиона, 1200-литрова цистерна за вода, палатки и наземна екипировка, необходима за мисията.

Споделяне

Още от България