Започна строеж на нов електропровод от Варна до Бургас

Първата копка на далекопровода

Строеж на нов 400-киловолтов електропровод между подстанциите "Варна" и "Бургас" започна "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) в четвъртък. В изграждането на дългото 86 км. трасе ще бъдат инвестирани 120 млн. лв., половината от които са предоставени на държавния оператор по европейския механизъм "Свързана Европа".

Електропроводът "Добруджа-Бургас" ще се подобри сигурността на електропреносната система на Югоизточна Европа. Наред с това ще се гарантира сигурността на междусистемните обмени на електроенергия между България и Румъния, коментира зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов по време на първата копка, цитиран от енергийното ведомство.

"Реализацията на проекта е в изпълнение на заложените по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС приоритет за енергийна свързаност в региона“, допълни той.

"С началото на изграждането на електропровода Добруджа-Бургас ЕСО навлиза в решителната фаза на работа по петте проекта от общ европейски интерес. За тях дружеството ще получи 60 млн. евро по Механизма за свързване на Европа“, каза изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Съоръжението между Добруджа и Бургас е част от група проекти от общ интерес "Увеличаване на преносната способност между България и Румъния”, необходима за реализацията на приоритетния европейски коридор Север–Юг., допълват от министерството.

Групата проекти се осъществява съвместно от българския и румънския системен оператор и включва освен новия електропровод високо напрежение на българска територия, и три вътрешни линии на румънска територия.

Реализацията на проектите ще реши основните инфраструктурни нужди за повишаване преносната способност на електроенергийната мрежа, ще доведе до подобряване сигурността на доставките в региона, както и до ускоряване на пазарното интегриране, казват още от ведомството.

Споделяне

Още от Бизнес