Започна строежът на Гигафабриката на "Тесла" в Шанхай

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) направи в понеделник първа копка на своята Гигафабрика в Шанхай, където до края на годината ще започне да произвежда емблематичния Модел 3 (Model 3).

Това е първа стъпка на фирмата на Илон Мъск към завладяването на най-големия автомобилен пазар в света, където е изправена пред засилващата се конкуренция на местни производители, а продажбите ѝ понесоха удар от повишените мита върху американския внос.

В официалната церемония по старта на строежа на завода, в който ще се вложат около 2 млрд. долара, участваха директорът на "Тесла" Илон Мъск, кметът на Шанхай Юнг Йонг и представители на местната власт, предаде Ройтерс.

Т. нар. Гигафабрика на "Тесла" ще е първият изцяло притежаван от чужда компания завод в Китай и  това отразява намерението на Китай за по-нататъшно отваряне независимо от търговската война със САЩ. Американската компания на свой ред очаква да намали влиянието на търговската война между двете държави, след като въведените от Китай мита за произведените в САЩ автомобили доведоха до повишаването на цените ѝ, което на свой ред доведе до спад на продажбите ѝ в последните месеци.

Освен че ще ѝ позволи да запази досегашните цени, местното производство ще помогне на "Тесла" и в битката ѝ с местните производители на електромобили като "Нио Инк" (Nio Ink), "Байтън" (Byton) и "ЕксПън" (Xpeng).

"Достъпните автомобили трябва да се произвеждат на същия континент, където са клиентите", написа Мъск в Туитър преди церемонията.

В момента "Тесла" продава в Китай автомобили, произведени в САЩ. Тя ще започне строителството на първия си завод там на фона на прогнозите, че тази година китайският автомобилен пазар ще се свие за първи път от десетилетия, макар продажбите на коли, задвижвани с нов тип енергия, да остават силни.

Китай вдигна митата за внос на коли от САЩ до 40 процента през юли, но в началото на тази година ги понижи до 15 процента като част от примирието в търговската война със САЩ, припомня Ройтерс. По-ниските мита ще бъдат в сила до края на март в зависимост от американско-китайските търговски преговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес