Започна строежът на иранската АЕЦ "Бушер-2"

Първата копка на АЕЦ "Бушер-2"

Старт на строително-монтажните работи на площадката на бъдещата иранска АЕЦ "Бушер-2" дадоха официално на 14 март компании от структурата на руската държавна корпорация "Росатом“.

Директорът по изграждането на ядрената централа Сурен Амбарцумян изрази увереност, че екипът от руски и ирански специалисти ще се справи успешно с поставените задачи и централата ще бъде построена качествено и в срок. Той припомни, че при строежа на първия енергоблок на АЕЦ "Бушер“ експертите на двете страни са успели бързо да се ориентират в сложните технически въпроси и непредвидените ситуации, да избират и реализират оптималните варианти на решенията на техническите задачи.

Започналите да се строят сега два нови реактора, които ще са ВВЕР-1000 от поколение III+, трябва да бъдат приключени през 2024 и 2026 г. Договорът за изграждането на двата блока с обща мощност от 2100 МВ "до ключ" беше подписан през ноември 2014 г. между иранската "Нюклиър Пауър Продакшън енд Дивелъпмънт Къмпани" (Nuclear Power Production and Development Company) и руската "Атомстройекспорт".

Със старта на строителните дейности в първите три участъка на промишлената площадка на централата започна изкопаването на техногенна почва, демонтажът на съществуващи съоръжения и вертикалната планировка.

Споделяне

Още от Бизнес