Започна строежът на магистралния участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман

Започна строежът на магистралния участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман

Започна изграждането на участък от бъдещата магистрала "Европа"  между  ГКПП "Калотина" и Драгоман, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Строителството на 14.5-километровата отсечка се финансира със средства от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет. Стойността на инвестицията е за близо 165 млн. лв. Срокът за изпълнение е  януари 2022 г.

Началото на участъка е след ГКПП "Калотина" при 1-ви км и завършва непосредствено след Драгоман при 15-ти километър.

По трасето ще бъдат изградени четири пътни възела - "Калотина", "Турмашка махала" при 8-ми км, "Драгоман-Запад" при 13-ти км при пресичане с път III-813 Годеч - Габер  и "Драгоман-Изток" при 14-ти км.

За опазване на околната среда и изпълнение на екологичните мерки при 4-ти км ще бъде изграден екотунел за едри бозайници с ширина 40 м с почвена покривка, позволяваща засаждането на дървета и 3-метрова плътна шумозащитна ограда намаляваща светлинното и шумовото въздействие от преминаващите автомобили.

Изпълнител на проекта е "Страбаг БПА" ДЗЗД, с участници "Щрабаг" ЕАД, "Страбаг Сп. з.о.о., Полша" и "Битумина ГмбХ-България" ЕООД. Стойността на договора им е за близо 165 млн. лв.

Строителният надзор ще осъществи ДЗЗД "Надзор Калотина - СОП", в което са "Трансконсулт-БГ" ООД и "Пътинвест-инженеринг" АД. Техният договор е за 3.7 млн лв.

Трасето на магистрала "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три участъка.

Строителните работи на участъка между Драгоман и Сливница (17 км) започнаха през май 2019 г. и се очаква да приключат до края на тази година.

Изграждането на двата участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и град Сливница и разширяването му с второ платно до магистрален габарит.

Третият участък от град Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, с дължина 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

Споделяне

Още от Бизнес