Започна строежът на Трансанадолския газопровод

Тръбата ще доставя азерски газ за Турция, България и Европа

Започна строежът на Трансанадолския газопровод

Президентите на Азербайджан, Грузия и Турция Илхам Алиев, Гиорги Маргвелашвили и Реджеп Тайип Ердоган натиснаха символични бутони, давайки старт във вторник на строежа на Трансанадолския газопровод (ТАНАП) в турския град Селим, област Карс. Тръбата ще доставя от 2019 г. газ от азерското находище "Шах Дениз ІІ" за Турция, България и Западна Европа. Тя е част от Южния газов коридор, на който Европейският съюз разчита да разнообрази доставките си на природен газ и да намали зависимостта си от руското синьо гориво. ТАНАП ще захранва Трансадриатическия газопровод (ТАП), а оттам и през българо-гърцката газова връзка страната ни ще получава договорените от "Булгаргаз" 1 млрд. куб. м суровина от "Шах Дениз ІІ".

"Тази проект не е алтернатива на никой. От него се нуждаят много страни. Ние планираме да превърнем Турция в разпределителен център на енергоресурси, а прокарването на 1800 км газопровод пред 20 наши провинции ще донесе огромни ползи за тяхното развитие", каза по време на церемонията Ердоган.

Предвижда се газопроводът с дължина от 1850 км да премине през територията на Турция от грузинско-турската до турско-гръцката граница. Строежът се очаква да бъде завършен през 2018 г., когато газопроводът ще започне да доставя годишно 6 млрд. куб. м газ за Турция и 10 млрд. куб. м за Европа, сред които и българските количества. През 2023 г. се очаква капацитетът на тръбата да достигне 24 млрд. куб. м, а през 2026 г. да достигне максималната си мощност от 31 млрд. куб. м.

Акционери в стартиралия през 2012 г. проект са азерската държавна компания СОКАР и турската държавна БОТАШ, които участват в консорциума, разработващ "Шах Дениз ІІ" в Каспийско море. Първоначално участието бе 80:20 в полза на СОКАР, после участието на БОТАШ нарасна на 30 процента. Преди дни стана ясно, че е постигната сделка 12 на сто от дела на азерите да бъде продаден на британската БиПи, която също е акционер в "Шах Дениз ІІ".

На официалната церемония присъстваха още зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, министрите на енергетиката на страните участнички в проекта, както и българският енергиен министър Теменужка Петкова.

Тя заяви на церемонията, че газовите връзки на България с Гърция и Турция са неразделна част от инфраструктурата на Южния газов коридор и ще осигурят сигурност и диверсификация на доставките и източниците на природен газ както за страната ни, така и за региона на Югоизточна Европа.

По думите на Петкова българското правителство се е фокусирало върху завършването на интерконекторите със съседните страни. В рамките на посещението ѝ в Турция, тя е обсъдила с Шефчович хода на строежа на газовата ни връзка с Гърция. Еврокомисарят за Единния енергиен съюз изразил отново подкрепата на Брюксел за този газопровод.

Според пътната карта на България за този проект, се очаква той да бъде въведен в експлоатация през 2018 г., а инвестицията в него се изчислява на около 220 млн. евро. България е на финалната права в изграждането на връзката с Румъния и се очаква до края на годината тя вече да е факт, казала още Петкова, цитирана от пресцентъра на ведомството си. Страната ни е изпратила на турските си партньори доклад за предварително предпроектно проучване и очакваме техния отговор, за да пристъпим към детайлизиране на техническите параметри на проекта, посочват още от енергийното министерство.

Още по темата
Още от Бизнес

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?