Започна строежът на защитни стени в Багдад

Американските сили в Багдад изграждат няколко защитни стени, за да защитят населението на иракската столица, предаде Франс прес, цитирайки американския генерал Джон Кембъл.

Строежите на съоръженията в столицата започнаха въпреки острите критики, които предизвика израждането на подобна защитна стена в сунитския квартал Азамия, заобиколен от шиитски квартали.

Според генерала стените в Багдад ще защитават населението от терористите, а няма да разделят града на различни етнически общности. Американският военен представител подчерта, че много хора, с които е разговарял във връзка с изграждането на стените, настояват това да стане по-бързо, защото без тези укрепления много жители на Багдад ще станат жертви на терористични актове.

Американският генерал допълни, че не само рисковите багдадски квартали ще бъдат оградени с подобни защитни стени. Той припомни, че Зелената зона в Багдад, където се намират дипломатически мисии и иракския парламент, вече е заобиколена с защитна стена. Такава има и около багдадски пазари.

В квартала Азамия строежът на стената започна на 10 април, когато американските военни започнаха да транспортират там бетонни блокове.

В същото време в иракската столица бяха убити девет души, а 30 бяха ранени при два самоубийствени атентата в неделя сутринта.

Атентаторите се взривили в колите си на паркинг до полицейски участък в западен район на Багдад, обитаван от шиити и сунити. Жертвите са и цивилни, и полицаи.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?