Започна търговията с новите български глобални облигации

Доходността близо двойно по-ниска от тази на книжата по дълга на Милен Велчев

Започна предлагане на глобалните български облигации на международните пазари в размер до 950 млн. евро, издадени след разрешение на Народното събрание. Новият дълг се емитира, за да се покрият с него около 1.8 млрд. лв. от облигационен заем от времето на премиера Симеон Сакскобургготски. Падежът на заема е в началото на следващата година.

 

Предлагането на книжата протича при индикативна доходност около 4.5%, предаде Ройтерс. Това е близо два пъти по-ниска доходност от тези по книжата на дълга на финансовия министър от времето на Сакскобургготски Милен Велчев, което може да се приеме като успех на емисията.

 

Дори доходността да се повиши, експертите очакват тя да остане под 5 процента. Най-песимистичните очаквания на ГЕРБ бяха за лихва от 6%, а в договорите, ратифицирани от парламента, беше поставен таван от 10%. Подобни стойности обаче в никакъв случай няма да бъдат достигнати, категоричен бе тогава Дянков.

 

Консултанти по сделката са трите големи банки - BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen Bank International.

 

През уикенда Дянков определи момента за тръгването на емисията като много подходящ заради резултатите от провелата се в петък среща на европейската лидери и ръста, който тази среща донесе на пазарите.

 

Ройтерс припомня, че България има оценка Baa2/BBB съответно от агенциите за кредитен рейтинг Moody’s и S&P.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес