Започна тотална атака срещу съдия Румяна Ченалова

Кадровиците на Темида все още мислят за семейната приятелка на Цветан Цветанов

Съдия Румяна Ченалова. Сн.БГНЕС

В рамките на месец Висшият съдебен съвет образува второ дисциплинарно производство срещу компрометираната съдийка Румяна Ченалова. След намесата на френския посланик Ксавие дьо Кабан тя изведнъж се превърна в много неудобен съдия за мнозинството във Висшия съдебен съвет.

Новото производство срещу “гнилата ябълка” е за непроизнасяне по частно наказателно дело. Това дело е свързано с мегаделото по аферата “САПАРД”, научи Mediapool. Ченалова е игнорирала искане на адвокатите на бизнесмена Людмил Стойков за отмяна на наложени обезпечения върху имуществото му.

На 17 декември ВСС образува дисциплинарно производство срещу Ченалова за действията ѝ по делото “Белведере”. Именно този случай бе разгласен от френския посланик, който предупреди, че се прави опит чрез българския съд да се откраднат две фирми на френския инвеститор “Белведере”. Става дума за дружествата “Белведере дистрибуция” и “Домейн Менада”. По същото това дисциплинарно производство Ченалова ще бъде наказвана и за забавянето на близо 50 дела.

Това показва новото силно желание на ВСС да работи по темата “Ченалова”. За сравнение първото дисциплинарно производство срещу съдийката бе образувано през юли 2013 година по информация на властите в Македония. Ченалова бе заподозряна в рамките на разследване за злоупотреба с 2.5 млн. долара от държавния тютюнев холдинг "Македония табак". Вече година и половина това дисциплинарно производство не е приключило, защото ВСС още не може да събере необходимата документация да го приключи. Очаква се по този случай съдийката да се отърве без последствия, защото македонските власти прекратиха делото.

Огромното желание във ВСС да се преследва дисциплинарно Румяна Ченалова не е придружено с подобен ентусиазъм по отношение на ръководството на Софийския градски съд. В четвъртък членът на ВСС Калин Калпакчиев внесе предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу шефката на градския съд Владимира Янева и нейната дясна ръка Богдана Желявска. Калпакчиев се мотивира с последните доклади за случайното разпределение на делата в този съд.

До този момент обаче Калпакчиев не е срещнал подкрепата на своите колеги за образуване на дисциплинарни производства. Нужни са поне пет подписа на членове от ВСС, за да може предложението му да се разгледа на заседанието на съвета.

В градския съд вече тече проверка на неговото ръководство, която се извършва от 12 членове на ВСС. Преди седмица кадровият орган на Темида изслуша част от съдиите, които се вдигнаха на бунт срещу Владимира Янева и компания. Повод и за тази кампания бе даден от френския посланик.

Споделяне

Още по темата

Още от България