Започна училищния конкурс на ЕС за млади преводачи

Вече е възможно гимназиите да се запишат за участие в годишния конкурс на Европейския съюз за млади преводачи Juvenes Translatores.

Регистрацията ще продължи до 20 октомври на адрес ec.europa.eu/translatores, а онлайн формулярът е наличен на всички официални езици на ЕС, сред които за първи път и хърватски.

Конкурсът, който се провежда за седма поредна година, ще се състои на 28 ноември, по едно и също време във всички училища, избрани за участие. В него ще се включат ученици от над 760 гимназии от ЕС, родени през 1996 г.

В конкурсния ден гимназистите (от двама до петима от всяко училище) ще трябва да преведат текст от една страница, като изберат една от възможните 552 езикови комбинации от 24-те официални езика на ЕС.

В контекста на текущата Европейска година на гражданите, текстовете за превод ще бъдат свързани с гражданството на ЕС и ползите от него за хората като частни лица, потребители, пребиваващи, студенти, работници или участници в политическия живот.

Конкурсните работи ще бъдат оценени от преводачи на Европейската комисия, които ще определят по един победител от всяка държава.

През април 2014 г. 28-те победители ще бъдат поканени в Брюксел, където ще получат своите награди.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?