Започна зареждането с гориво на построената от Русия иранска АЕЦ "Бушехр"

Започна зареждането с гориво на построената от Русия иранска АЕЦ "Бушехр"

Първата иранска атомна електроцентрала АЕЦ "Бушехр” бе открита тържествено в събота, след което ирански и руски инженери започнаха зареждането ѝ с гориво.

На тържественото откриване бяха директорът на иранската Организация за ядрена енергия Али Акбар Салехи и Сергей Кириенко, директор на руската федерална агенция за атомна енергия "Росатом", изградила централата.

Доставеното от Русия 82 тона ядрено гориво бе разпечатано от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и поставено във външен "резервоар за гориво" близо до реактора. Операцията по зареждане с ураново гориво се очаква да приключи в началото на септември. Горивото ще се вкарва в реактора постепенно под надзора на МААЕ. После ще са необходими около два месеца, за да достигне централата 50 процента от мощността си и в края на октомври - началото на ноември да бъде свързана в националната електропреносна мрежа. Предвижда се до шест или седем месеца тя да достигне максималния си капацитет от 1000 мегавата.

Така Иран, срещу който ООН въведе санкции заради опасения, че разработва програма за ядрени оръжия, ще стане първата страна в Близкия изток, произвеждаща атомна енергия.

Завършвайки строителството на АЕЦ "Бушехр", тази тежка задача, Русия доказа своята безусловна обвързаност с поетите от нея задължения, заяви Кириенко при откриването на централата, за чиято поява бяха нужни над 30 години работа.  Днес пристъпваме към фазата на физическо стартиране на централата. Това е особен ден и за руските и за иранските специалисти. Проектът на АЕЦ "Бушехр" е уникален, без аналог в света, каза директорът на "Росатом".

Салехи, който е и вицепрезидент на Иран, нарече днешния ден паметен и исторически. Той изказа благодарност на Русия и руския народ за съдействието на Иран в изграждането на централата и овладяването на авангардни технологии.

Изграждането на АЕЦ "Бушехр" бе съпроводено с чести прекъсвания и напрежение. Замислена от шах Мохамад Реза Пахлави, строежът ѝ започна през 1975 г. в сътрудничество с германската компания Kraftwerk Union AG, предшественик на Siemens AG. По план централата трябваше да бъде готова през 1981 г. и да струва между 4 и 6 милиарда долара.

Германия обаче се оттегли от проекта през 1979 г. заради неизплащане на задължения, тъй като иранската революция помрачи международните отношения. Работата бе прекъсната и по време на войната между Иран и Ирак от 1980 до 1988 година, припомня агенция ДПА.

Техеран подписа договор с Русия през 1995 г. да поднови работата по централата, като завършването ѝ бе насрочено за 2007 г. Заради международните опасения във връзка с тайната ядрена програма на Иран Западът оказа натиск върху Русия  и централата се превърна в изключително спорен въпрос заради съмнения, че страната се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. Завършването на обекта бе отлагано неколкократно, а напрежението между Иран и Русия се засили, докато "Росатом" обяви в края на 2009 г., че реакторът е завършен на 96 процента и техническите изпитания могат да започнат.

АЕЦ "Бушехр" не е засегната от международните санкции срещу ядрените дейности на Иран, които според Запада целят създаване на ядрени оръжия.

Над 2000 руснаци работят на обекта под наблюдението на МААЕ. Отработените горивни пръти, които могат да бъдат използвани за производство на ядрени оръжия, ще бъдат преработвани в Русия.

Иран има в момента комплекс в Натанз със 7000 центрофуги за обогатяване на уран в различни етапи на действие. Втори комплекс, в който ще има 3000 центрофуги, се строи близо до свещения град Кум. Директорът на иранската Организация за ядрена енергия Али Акбар Салехи обяви по-рано планове за 10 такива проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят