Започнаха 3-дневни парламентарни избори в Нидерландия

Марк Рюте

Избирателните секции в Нидерландия бяха отворени днес, слагайки началото на тридневните парламентарни избори, които се очаква да позволят на министър-председателя Марк Рюте да спечели нов мандат, предаде Франс прес в понеделник.

Тази година изборите са съобразени с епидемията. Днес в 7.30 ч. местата за гласуване бяха отворени главно за лица в уязвимо положение. Хората от рисковите групи са призовани да гласуват днес и утре, а основното гласуване ще е в сряда. В някои общини ще има избирателни секции, в които ще може да се гласува, без да се слиза от колата, а в Амстердам ще бъде разкрита секция за велосипедисти. Около 2,4 милиона избиратели, които са на възраст над 70 години, имат право да гласуват по пощата.

Изборите се смятат за тест как сегашното правителство се справя с епидемията. Страната е в период на строги ограничения заради коронавируса, които включват и вечерен час.

Либерално-консервативният премиер Марк Рюте, който е на власт от 2010 г., изглежда ще бъде преизбран за четвърти мандат в момент, когато коронавирусът отклони вниманието от други проблеми, като имиграцията, която доминираше предишните избори.

Нидерландия е изправена пред трета епидемична вълна. В събота здравните власти съобщиха за най-големия брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие в страната от средата на януари - близо 6400. След няколко седмици на стабилизиране на броя на новозаразените сега се очаква трета епидемична вълна заради разпространението на нови варианти на вируса, отбелязва Ройтерс.

Нидерландия е в локдаун от средата на януари. Забранено е събирането на повече от двама души, ресторантите и баровете са затворени, въведен бе и вечерен час, но за тази мярка в дните на изборите ще бъде направено изключение.

Потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия, с население от над 17 милиона души, са повече от 1 милион и 150 хиляди. Страната е на 21-о място в света по този показател. Починали са над 16 хиляди от заразените.

Десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води в социологическите проучвания, макар че все още много хора не са решили дали ще гласуват, отбелязва Асошиейтед прес. Рюте, на 54 години, е ръководил страната повече от 10 години, последните четири от които начело на четирипартийна коалиция. Ако спечели още един четиригодишен мандат, той може да стане най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател.

Франс прес определя изборите като първи важен тест за политиката на европейско правителство за коронавируса тази година.

Рекордните за последните няколко десетилетия общо 37 политически формации ще се борят за 150 места в долната камара на парламента. Съставът на 75-членната горна камара се попълва от провинциалните парламенти.

Политическият пейзаж в Нидерландия често е фрагментиран, което обикновено води до сложни управляващи коалиции, отбелязва Франс прес.

Изборите в страната са следени внимателно в целия ЕС. Нидерландия е петата икономика в еврозоната и най-силният глас след Германия в подкрепа на финансовата дисциплина.

Правителството на премиера Рюте падна през януари - броени седмици преди редовните избори, - заради скандал във връзка с принуждаването на близо 20 хиляди родители, неоснователно заподозрени в измами, да върнат надбавки за своите деца. Нидерландският премиер в оставка обаче е известен с умението си да излиза невредим от скандали. Според анализатори е напълно възможно той да остане на власт и след тази афера.

Споделяне

Още от Европа