Започнаха най-масовите парламентарни избори в света – в Индия

Военослужещ на пост докато жители на североизточния щат Асам се редят на опашка, за да гласуват

На гърба на камили в пустините на Раджастан или газещи сняг до колене в Хималаите, организаторите на индийските избори, не щадят сили за доброто протичане на най-големите парламентарни избори в света, съобщи Франс прес.

Изборният маратон в Индия започна днес в 6 окръга в североизточната част на страната, на повече от 2000 км от Делхи и ще приключи след повече от един месец в Утар Прадеш, най-населения щат в страната, където се намират храмът Тадж Махал и свещеният град Варанаси.

Около 814 милиона избиратели гласуват, което е със 100 милиона повече от последните избори през 2009 година. За сравнение в САЩ избирателите са 219 милиона.

Според организаторите 15 000 кандидати от 500 партии ще си оспорват 543 места в долната камара на парламента Лок сабха.

За организаторите на вота е важно да интегрират в изборния процес особеностите от религиозно, етническо, регионално, културно и езиково естество. Бюлетините за електронния вот например са адаптирани за 22-та признати в Индия езици.

В пустините на Раджастан камили превозват изборните материали, докато мулета и якове се използват в планинските масиви. На места организаторите прекосяват джунглата на гърба на слонове. Необходими са и хеликоптери и катери за гласуванията на Андамановите острови и на островите Никобар.

Стотици хиляди полицаи и военни са мобилизирани, за да следят за добрата организация на изборите. Няколко групи активисти обещаха да нарушат вота.

Още от Свят

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?