Започнаха най-масовите парламентарни избори в света – в Индия

Военослужещ на пост докато жители на североизточния щат Асам се редят на опашка, за да гласуват

На гърба на камили в пустините на Раджастан или газещи сняг до колене в Хималаите, организаторите на индийските избори, не щадят сили за доброто протичане на най-големите парламентарни избори в света, съобщи Франс прес.

Изборният маратон в Индия започна днес в 6 окръга в североизточната част на страната, на повече от 2000 км от Делхи и ще приключи след повече от един месец в Утар Прадеш, най-населения щат в страната, където се намират храмът Тадж Махал и свещеният град Варанаси.

Около 814 милиона избиратели гласуват, което е със 100 милиона повече от последните избори през 2009 година. За сравнение в САЩ избирателите са 219 милиона.

Според организаторите 15 000 кандидати от 500 партии ще си оспорват 543 места в долната камара на парламента Лок сабха.

За организаторите на вота е важно да интегрират в изборния процес особеностите от религиозно, етническо, регионално, културно и езиково естество. Бюлетините за електронния вот например са адаптирани за 22-та признати в Индия езици.

В пустините на Раджастан камили превозват изборните материали, докато мулета и якове се използват в планинските масиви. На места организаторите прекосяват джунглата на гърба на слонове. Необходими са и хеликоптери и катери за гласуванията на Андамановите острови и на островите Никобар.

Стотици хиляди полицаи и военни са мобилизирани, за да следят за добрата организация на изборите. Няколко групи активисти обещаха да нарушат вота.

Споделяне

Още от Свят