Започнаха номинациите за 11-тото издание "Човек на годината"

Започнаха номинациите за 11-тото издание "Човек на годината"

Номинациите за годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността са вече отворени, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК). До 15 ноември 2018 г. всеки може да  изпраща предложенията си за хора и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права в България.

Допускат се и номинации на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата.

"Човек на годината" е инициатива на БХК, целяща да даде публичност на организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива.

Наградите се връчват за единадесета поредна година. Както и при предходните десет издания, жури, съставено от правозащитници, журналисти и общественици, ще връчи голямата награда, както и няколко специални приза за журналистическа работа и активизъм. Сред членовете на журито тази година са адвокат Александър Кашъмов от "Програма за достъп до информация”, Красимира Величкова от Български дарителски форум, Явор Гечев от фондация "Четири лапи” и други.

Наградите "Човек на годината" ще отличат най-заслужилите хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за обществено развитие. Отличията нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие..

Номинации могат да се изпращат до 15 ноември включително по пощата на адрес София 1504, ул. "Върбица” 7 или през онлайн формуляра, на сайта на организацията, където са описани и критериите, към които ще се придържа журито.  Церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември – Международният ден на правата на човека.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?