Започнаха одитите на министерските бюджети

Започват одитните проверки на извършените досега бюджетни разходи на всички министерства и изготвянето на анализ за дефицитите във ведомствата, съобщиха от Министерството на финансите в четвъртък.

Ведомството припомня, че това е била една от обявените приоритетните икономически мерки на служебното правителство. Тя включва извършване на одит на първостепенните разпоредители с бюджетни средства за направените от тях разходи и поетите финансови задължения и ангажименти, както и анализ на съответствието им със Закона за бюджета и последващото влияние върху бюджетните параметри, включително върху дефицита на начислена основа,  поясняват от МФ.

Одитите ще се извършат от звената за вътрешен одит на съответните ведомства, като същевременно по разпореждане на министъра на финансите контролни органи на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще извършват и финансови инспекции. Одитните проверки се координират от заместник-министъра на финансите Теменужка Петкова, която по времето на правителството на ГЕРБ беше начело на АДФИ, но бе отстранена от кабинета на Пламен Орешарски

Проверките ще продължат до 25 август, а в края на месеца ще бъде готов обобщен доклад за всички проверки.

Споделяне

Още от България