Започнаха проблемите около руската поддръжка на МиГ-овете

МО отказа да приеме новите двигатели от българския посредник заради липса на информация

Военното министерство е отказало да приеме част от поръчаните нови и ремонтирани двигатели за изтребителите МиГ 29 заради липса на достатъчно информация за доставеното оборудване, съобщи зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков в четвъртък.

Според официална информация на Министерството на отбраната през миналата година е сключен договор за доставка на четири нови и шест ремонтирани двигатели за близо 22 милиона евро без ДДС с българската фирма "Авиостарт“, която обаче се явява само посредник, тъй като оборудването трябва да бъде осигурено от руския производител РСК МиГ. Със същата компания има сключен още един договор за покупката на седем кутии на самолетните агрегати КСА-2 на обща цена от 11 165 000 евро без ДДС. Величков обаче каза пред парламентарната военна комисия, че договорът за двигателите е подписан през ноември и общата стойност на цялата поръчка е около 70 млн. лева и е трябвало да бъде от  април до септември 2017 г.

Величков съобщи, че и десетте двигатели са доставени, но МО е приело само първите два ремонтирани двигателя.

"Установени са няколко разминавания с договора, който фирмата доставчик трябва да изпълни, и не са подписани протоколите за прием на останалите двигатели", обясни той.

Основният проблем е, че липсват оригиналните формуляри на производителя и така не се знае кога са произведени доставените ремонтирани двигатели, колко време са работили и най-важното - какъв е остатъчният им ресурс.

"Тази информация е изключително чувствителна за ВВС. Имаше съмнения и от къде е произходът на двигателите", допълни Величков.

Доставените двигатели са с формуляри само от ремонтната организация – заводът "Чернишев", а не от фирмата производител на двигателя, каквото е условието по договора. И в тях липсват необходимите за българските Военно-въздушни сили данни.

Военният министър Красимир Каракачанов от своя страна "успокои", че според него няма да има проблеми около доставеното оборудване и казусът ще бъде изчистен.

Той обаче е показателен за трудната поддръжка на старите съветски машини в момент, в който Каракачанов обяви плановете си да ремонтира всички налични изтребители МиГ 29, но вече без посредници, а с преки преговори с РСК МиГ.

Забавянето на доставката ще затрудни допълнително и без това бедстващите от години български Военно-въздушни сили, които разчитат силно на поръчаното оборудване.

Как действа военното министерство?

След като проблемът е установен, фирмата доставчик е изпратила на МО част от комуникацията си със завода "Чернишев", според която именно там са произведени двигателите, разказа Величков.

Станало ясно още, че информацията, която се съдържа в оригиналните формуляри на двигателите по "вътрешно нормативни документи на руската федерация е забранено да бъде предоставена при положение, че става въпрос за износ в друга страна".

За да се излезе от ситуацията, военният министър Красимир Каракачанов е изпратил писмо до РСК МиГ, в което пита изрично дали заводът производител е и ремонтната организация.

Според Величков именно това е основният въпрос.

Освен това в писмото се настоява да бъдат разяснени причините, поради които не може да бъде предоставена информацията, която ни интересува.

"Нас ни интересува не къде е летял този двигател, кой е бил летецът и така нататък, а наработката на тези двигатели. Да не се окаже, че остатъчният ресурс дори и след ремонт е проблем", обясни Величков.

Според него вече има съгласие от руска страна и българският военен аташе в Москва може на място да се запознае с фактите.

Величков обясни обаче, че от ВВС са направили преглед на оригинален формуляр, издаден от производителя на действащ наш МиГ, и в него се е съдържал целият необходим набор информация.

Каракачанов: Няма проблеми

Военният министър Красимир Каракачанов от своя страна успокои, че според него няма проблем около двигателите.

"Аз лично смятам, че няма проблеми с тези двигатели. За да има яснота и да няма шум в системата, нещата трябва да се проверят по каналния ред. За да няма спекулации в обществото и разправии със съответните органи. Това е основният ни мотив. Не се съмняваме, но подлагаме на съмнение от гледна точка на това да проверим, изясним и да сме гарантирани", посочи Каракачанов.

Лош опит

За да обясни сериозността на ситуацията, депутатът от ГЕРБ и бивш командир на Военно-морските сили Пламен Манушев сподели случай, в който са били закупени напълно бракувани двигатели, които не са работили адекватно.

Как бяха подготвени договорите за поддръжката на МиГ-овете

До подписването на договорите се стигна, след като Министерството на отбраната не успя да преодолее зависимостта си от Москва, като прехвърли поддръжката на изтребителите МиГ 29 на Полша, която очаквано се оказа, че няма капацитет за това.

По информация от Министерството на отбраната през миналата година са били сключени общо три договора, които трябва да гарантират бъдещето на МиГ-овете.

Първият е за доставка на четири нови и шест ремонтирани двигатели за близо 22 милиона евро без ДДС. Договорът е подписан с българската фирма "Авиостарт“, но тя е само посредник. Двигателите ще бъдат осигурени от руския производител.

Договорът поскъпна значително спрямо плановете на Министерството на отбраната, което първоначално бе заложило таван от 36 млн. лева (малко над 18 млн. евро).

Вторият договор е за покупката на седем кутии на самолетните агрегати КСА-2, който отново е през български посредник – "Авионамс", и е на обща цена от 11 165 000 евро без ДДС.

Третият договор около поддръжката на МиГ-овете е за доставка на резервни части и консумативи с украинската фирма "Укринмаш" за 1 733 082,02 евро без ДДС.

Ситуацията около договорите е изключително чувствителна, тъй като на практика от тях зависи дали България ще може да охранява сама въздушното си пространство. Ако изпълнението им по една или друга причина се забави, каквито индикации вече има, военната ни авиация отново ще навлезе в обичайната за нея през последните години силна турбуленция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?