Започнаха съдебните слушания за издевателствата в Абу Граиб

В американската военна база Манхайм в Германия започнаха предварителните съдебни слушания по делото срещу четирима сътрудници от военната полиция на САЩ, обвинени в издевателства над иракски затворници в багдадския затвор Абу Граиб, предаде АП.

Слушанията бяха преместени от Ирак в Германия по молба на защитата, която се съмняваше, че в Ирак може да бъде обезпечена сигурността на процеса.

Пръв пред съда застана Чарлз Грейнър, един от предполагаемите организатори на мъченията.

Трибуналът ще се запознае с доказателствата, сред които са и признанията на американски войник, който твърди, че е видял Грейнър да нахлузва торба върху главата на иракски затворник, а след това да го пребива, включително и с юмручни удари, докато той изпаднал в несвяст.

Скандалът с практиките в Абу Граиб избухна през април след като серия снимки на закачулени и голи затворници станаха обществено достояние.

Освен Грейнър на тези слушания трябва да се явят Меган Абул, Айвън "Чип" Фредерек и Джавал Дейвис.

Репортери отбелязват, че на тези слушания Грейнър се е държал спокойно, заявявайки само, че не иска да се оказва жертвено агне. Неговият адвокат заяви, че Грейнър е изпълнявал "преките и косвените" указания на своето ръководство.

Полк. Джон Пол, който председателства военния трибунал, отхвърли исканията на защитата от набора улики срещу задържаните да бъдат изключени фотографиите, открити на хардиска на компютъра на Грейнър. Той също така призова да бъде ускорен хода на военното разследване на събитията в Абу Граиб, заявявайки, че иска да види резултати до 1 декември 2004 г.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: