Започнаха сеизмичните проучвания на газовия морски блок “Хан Аспарух“

Започнаха сеизмичните проучвания на газовия морски блок “Хан Аспарух“

Започнали са триизмерни сеизмични проучвания на газовите резерви на блок “Хан Аспарух“ в българските води на Черно море, съобщиха във вторник от австрийската OMV, която участва с 30 на сто в дружеството, получило миналата година петгодишно разрешително за търсене на нефт и газ в терена. Останалите акционери са френската “Тотал“, която държи 40 на сто, и испанската “Репсол“ с 30 процента.

3D-сеизмиката е важна стъпка напред в дейностите по проучването на потенциалните залежи. “Това ще позволи на нас и нашите партньори да определим местонахожденията за сондажи за двата проучвателни кладенеца, планирани по време на периода на проучване, за да може да се определи потенциала на въглеводородните ресурси в тази част на Черно море”, заяви Яп Хуискес, член на изпълнителния съвет на OMV, отговорен за сектор “Проучване и добив“.

Блок “Хан Аспарух“ се намира в близост до българо-румънската морска граница и е е разположен върху 14 220 кв. км. при дълбочина на водата до 2200 метра. Планира се обща 3D сеизмика за повече от половината терен - 7740 кв. км.

На запасите там се разчита за повишаване на енергийната независимост на страната ни от вноса на руски природен газ, но преди това компанията трябва да направи оценка на находищата и да ги регистрира като търговско откритие, след което и да вземе концесия за добив.

Споделяне

Още по темата

Още от България