Започнаха тежки преговори по парите за здраве през 2008 г.

Започнаха тежки преговори по парите за здраве през 2008 г.

До края на юни трябва да стане ясно ще има ли промени в основния пакет здравни услуги, правителството да заяви какво ще прави със здравеопазването за следващата година и каква ще бъде бюджетната макро рамка. Това заяви във вторник председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доцент Борислав Китов на пресконференция след първите разговори по Националния рамков договор за 2008 г. между Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и съсловните организации. Той изрази умерен песимизъм след дискусията, в която участваха още министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, директорът на Здравната каса Румяна Тодорова и председателите на Български лекарски съюз (БЛС) и Български зъболекарски съюз – Андрей Кехайов и Николай Шарков.
Все още не са решени основни проблеми - дали пациентът ще доплаща за лечение, ще се повишава ли здравната вноска, каква ще бъде макро рамката за следващата година, коментира Румяна Тодорова. Отчитаме много грешки, а те се повтарят и умножават, добави тя. Според нея трябва да се отговори на въпросите защо в болниците непрекъснато се купува употребявана апаратура, еднакво ли трябва да се плаща на здравните заведения и те да са под общ знаменател.

Съсловните организации, Здравната каса и Министерството на здравеопазването трябва да договорят реалното остойностяване на пакета медицински дейности и да заявят пред правителството какви средства са необходими, каза още Китов. Всяка година страната ни има бюджетен излишък и има възможност парите за здравеопазване да бъдат повече от 4,3 процента от Брутния вътрешен продукт, допълни той.

В същото време шефът на парламентарната здравна комисия заяви, че не е реално в момента да се говори за увеличаване на процента на здравно-осигурителната вноска, която сега е шест на сто. Тази възможност периодично се повдига в публичното пространство.

Според председателя на БЛС Андрей Кехайов, бюджетът за здравеопазване през следващата година, трябва да бъде 6-7% от БВП. По думите му, досега са правени много компромиси с подписването на националните рамкови договори. Крайно време е някой да каже истината пред обществото, че не може с отделяните от държавата пари да се покрие необходимият пакет от медицински дейности, заяви Кехайов.

При миналогодишните преговори за националния рамков договор за 2007 г.,не бе постигнато споразумение и остана да действа документът от 2006 г.

Делът за стоматологична помощ през  годините падна от 9 процента на 4 процента, което води до икономисване на стоматологично здраве, каза шефът на зъболекарския съюз Николай Шарков. По думите му за запазване на сегашното състояние на стоматологичното здраве на българското население са необходими половин милиард лева в бюджета на Здравната каса.

След срещата стана ясно, че НЗОК е предложила договарящите страни по рамковия договор да излязат с обща декларация, която да бъде представена на Министерски съвет и Министерство на финансите в случай, че системата на здравеопазването продължава да бъде недофинансирана.

За първото тримесечие на годината през болниците са преминали 230 000 пациенти, като 85 000 от тях са били спешни случаи, каза шефката на НЗОК. По думите ѝ това означава, че на практика не съществува извънболничната помощ.

Този брой на пациентите и разходите, свързани с тях, затрудняват възможността касата да осигури ресурса за болнична помощ, добави Тодорова. Здравната каса не може да покрие този ресурс и се получава сериозен преразход за първото тримесечие на годината, каза още тя.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?