Започнаха тридневни парламентарни дебати по законопроекта за Брекзита

Започнаха тридневни парламентарни дебати по законопроекта за Брекзита

Членовете на британската Камара на общините започнаха днес поредния етап от приемането на правителствения законопроект за започване на преговорите за напускане на ЕС, предаде ДПА.

Първият етап от парламентарната процедура за активиране на член 50 от Лисабонския договор и започване на преговори за условията на Брекзита приключи безпроблемно миналата седмица. Започналите днес тридневни дебати се очаква да бъдат разгорещени, защото депутатите ще трябва да подложат на гласуване десетки предложения за поправки в краткия законопроект, внесен от премиера Тереза Мей, посочи агенцията.

Двайсет и седем депутати от Консервативната партия на Мей може да се обявят срещу нея и да подкрепят поправките в теста, предложени от опозиционните лейбъристи и либералдемократи, предупреди в края на миналата седмица евроскептичният консерватор Стив Бейкър. Той оглавява т.нар. Група за европейски изследвания, която настоява законопроектът да бъде одобрен от парламента така както е внесен.

Но впоследствие Кен Кларк - единственият консерватор, гласувал миналата седмица против активирането на член 50, - остро разкритикува факта, че Бялата книга на правителството за Брекзита е била публикувана едва след като депутатите приеха законопроекта на първо четене. Кларк, който бе аплодиран бурно от лейбъристите по време на дебатите миналата седмица, заяви пред "Гардиън", че "никога не е виждал нещо толкова безумно и хаотично", каквато е стратегията на кабинета за Брекзита.

Претенциите към премиера Тереза Мей да договори с ЕС пълен достъп до единния пазар на съюза и гаранциите за правата на гражданите на ЕС, пребиваващи във Великобритания, са сред промените в законопроекта, които членовете на Камарата на общините ще обсъждат до сряда. След като те го одобрят, текстът ще отиде в горната Камара на лордовете, за обсъждане и гласуване. Премиерът Тереза Мей очаква до края на март процедурата да е приключила, за да активира член 50 от Лисабонския договор - знак за началото на преговорите по раздялата със съюза, съобщи ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа