Започнало е дело за източване на съдебната система

Преди два месеца Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за длъжностно престъпление, извършено от администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка със станалия прословут ремонт на Съдебната палата, научи Mediapool.

Става дума за превод на сума от приблизително 375 000 лева на фирма, участваща в ремонта на палата от страна администрацията. Той се извършва от фирмите “Екса” и “Енемона”. В конкретния случай ВСС е утвърдил да се преведат само 225 000 лева, останалите 150 000 лева са преведени през 2006 г. без решение на съвета и така е бил ощетен бюджетът на съдебната власт.

СГП е образувала досъдебно производство за извършени длъжностни престъпления с настъпили значителни вредни щети, а в момента случаят се разработва от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП). По неофициална информация на Mediapool сред главните заподозрени лица е главният секретар на ВСС Славка Каменова.

Нейното име нашумя в края на януари т.г. покрай съмнения за компрометиране на обществена поръчка за закупуване на автомобили за магистратите. При този случай със заповед на Каменова от 29 декември 2006 г. е определена комисия, която трябва да класира офертите на различните фирми. В крайна сметка са направени две различни класирания –в едното търгът е спечелен от “Мото Пфое”, при второто победител е “Автомотор корпорация”. Покрай тоя скандал шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, който влезе в конфликт с Каменова, за кратко спря взаимоотношенията на съдилището с ВСС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?