Отворено писмо до ЕС:

Започнете да вземате насериозно руската дезинформационна заплаха

Над 60 парламентаристи и експерти пишат на Юнкер и Могерини

Започнете да вземате насериозно руската дезинформационна заплаха

Над 60 парламентаристи и експерти по сигурността от 20 страни настояха пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се даде ясен сигнал, че ЕС не толерира Русия, използвайки основните си ценности и принципи като свободата на изразяване, злоумишлените информационни операции, насочени към отслабване на ЕС и неговите държави членки. Отвореното писмо до Юнкер е подписано и от българите Илиян Василев и Алекс Алексиев.

В него се посочва, че Кремъл провежда безпрецедентни за съвременната епоха агресивни действия. Нахлуване в съседни страни; масови бомбардировки и убийства на цивилни; първото от Втората световна война насам силово анексиране на чужда земя в Европа; постоянни нарушения по границите на други държави; отвличане на чужди граждани; посегателства спрямо чужди дипломати или масивните кибератаки – всичко това е част от набора инструменти, използвани от режима в Русия.

Цялата тази офанзива е съпроводена от масивна, упорита, постоянна и брутално агресивна дезинформационна кампания, се казва още в писмото.

Авторите му припомнят, че преди няколко години бе създаден комуникационен екип (Task Force) за Източни стратегически комуникации към Европейската служба за външна дейност (EEAS), който да се бори с дезинформацията, разпространявана по различни канали от Кремъл. Бюджетът на този екип обаче е крайно недостатъчен – 1.1 милиона евро, а Русия в същото време е отделила над един млрд. евро за дезинфомация. Парламентаристите и експертите предупреждават, че предстоят европейските избори и Русия отново ще опита да окаже влияние върху тях. Слабата реакция на ЕС по отношение на руската дезинформация вреди на доверието към Европейския съюз в международен мащаб, предупреждават авторите на писмото и настояват за конкретни мерки.

Публикуваме пълния тест на писмото:

Отворено писмо до Председателя на ЕК и Върховния представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност

От повече от 60 парламентаристи и експерти по въпросите на сигурността от 20 страни


Уважаеми г-н председател на Европейската комисия,

Уважаеми върховен представител по въпросите на външната политика и политиката на сигурност,

В неделя, 4 март, бе осъществена атака с химическо оръжие на европейска територия за първи път от над 70 години. Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени в Солсбъри от химически агент за военни цели, от типа, разработен от Русия. Атаката беше придружена от масова дезинформационна кампания от страна на Русия. ЕС реагира бързо и решително. Той категорично осъди атаката и много от нейните държави-членки изгониха руските дипломати.

Нуждаем се от подобна решителност, показвайки, че ЕС е готов да се защити срещу разрушителните дезинформационни операции на Русия, които искат да злоупотребят с нашите уязвимости. Вследствие на атентата в Солсбъри, Европейският съвет прикани върховния представител и Комисията да представят план за действие срещу дезинформацията.

Това е вашият шанс най-накрая да изпратите силен сигнал към Русия: че ЕС не толерира Русия, използвайки основните си ценности и принципи като свободата на изразяване, злоумишлените информационни операции, насочени към отслабване на ЕС и неговите държави-членки. Още през 2015 г. Европейският съвет възложи на Комисията и на EEAS да се противопоставят на продължаващата кампания за дезинформация от страна на Русия, а като първа стъпка бе създаден комуникационен екип, Task Force за Източни стратегически комуникации към EEAS.

Като европейски специалисти, които се фокусират върху външната политика и политиката на сигурност, ние следим отблизо дейностите на Комисията за противодействие на заплахата от кампании за дезинформация. Много от нас са сътрудничили на Task Force "East Stratcom" от създаването му. От първа ръка видяхме как капацитетът на единствения екип за борба с дезинформацията, възложен от ръководителите на държави и правителства на ЕС, не беше подкрепен, както трябва.

Миналата година 65 експерти по сигурността в цяла Европа призоваха върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерица Могерини да утрои капацитета на екипа на EEAS за Източна Европа и да му предостави бюджет в милиони евро, за да започне да изпълнява мандат, както е предвидено от държавите-членки и от Европейския парламент.

Това не се е случило. Единственият бюджет, предоставен на екипа с недостатъчен персонал, е 1.1 милиона евро от Европейския парламент и в резултат на това екипът все още няма постоянен бюджет, позволяващ стратегическо дългосрочно планиране. Отговорът на ЕС на дезинформацията на Русия се основава само на няколко експерти, главно платени от държавите-членки, докато официалната инвестиция само на Русия в нейните пропагандни канали е над един милиард евро. Комисията все още очевидно не успява да даде практически отговор на дезинформацията срещу Кремъл въпреки многократните призиви на държавите-членки, Европейския парламент и многобройните европейски експерти по сигурността.

Наясно сме с други инициативи на Комисията. Проблемът е, че тези инициативи или не виждат, че Русия е най-агресивният чуждестранен актьор в дезинформационното пространство, или не успяват да измислят някакъв смислен отговор срещу този актьор. Това означава, че East StratCom е досега единственият отговор на ЕС срещу враждебната информационна агресия на Кремъл.

Европейските парламентарни избори се приближават. Видяхме координираните опити на Русия да повлияе на френските избори и на Брекзит. Тя организира хакерски атаки срещу парламента преди изборите в Германия и манипулира информацията около вота на Каталуния за независимост, за да повлияе на общественото мнение, като това са само няколко от многобройните случаи. Самият източен СтратКом на ЕС предоставя обществено достъпни доказателства за руските враждебни действия. Налице е продължаваща дезинформационна кампания от страна на Русия около свалянето на МН17 и химическите атаки в Сирия.

През април 2018 г. във Великобритания, Финландия, Дания, Норвегия, Швеция, Германия и Франция мнозинството от хората казаха, че подозират, че Русия стои зад отравянето в Солсбъри. Но в България, например, 81% не виждат достатъчно доказателства за руското участие. А 54% смятат, че делото Скрипал е провокация срещу Русия. А през октомври т.г. 28% от руснаците вярват, че те са всъщност отровени от британските разузнавателни служби. Само 3% твърдят, че атаката е извършена от руските разузнавателни служби. Още 56% от респондентите заявяват, че "може да е бил всеки".

Слабата реакция на ЕС по отношение на дезинформацията на Русия вреди на доверието към Европейския съюз в международен мащаб и като гарант на сигурност за гражданите си. Тя дава възможност на злонамерени актьори да се намесват свободно.

Затова ви призоваваме, като председател на Европейската комисия и върховния представител за външната политика и политиката на сигурност, да покажете, че тази комисия действително ще направи нещо в тази важна област.

Като европейски експерти по сигурността предлагаме следните три стъпки:


1. Тъй като Комисията възнамерява да представи План за действие за дезинформация, Русия трябва да бъде изрично определена като основен чуждестранен източник на враждебна дезинформация срещу ЕС и неговите ценности. Виждаме усилия в Комисията да избегне посочването с пръст на Русия, но както вече видяхме в много случаи, подобен подход насърчава Кремъл да бъде по-агресивен. Русия трябва да бъде официално посочена и заклеймена за постоянните си военни действия срещу Европа.

2. Единственият орган, упълномощен от Европейския съвет, Източна Стратегическа Група за Комуникации на EEAS, следва да получи допълнителни 30 експерти с различни езикови и специализирани умения, за да може да анализира дезинформацията в Кремъл с подходящи човешки ресурси, преди предстоящата предизборна кампания за Европейски парламент. Стратегически политически неуспех на председателя Юнкер и на върховния представител Могерни е, че от 2015 г. досега Комисията, която има хиляди служители, не бе в състояние и не желае да предостави тези ресурси на единствения екип от специалисти на ЕС по този въпрос, въпреки многобройните призиви на различни ръководители на правителства в държавите-членки на ЕС, от министрите на външните работи на държавите-членки, от Европейския парламент или от европейската експертна общност.

3. Специалната група за стратегически комуникации в EEAS трябва да разполага с годишен бюджет от най-малко 5 милиона евро за специални изследвания, мониторинг и кампании. Без някакъв реален бюджет за работата си, този екип не може да има релевантно въздействие върху въпроса, който държавите-членки и Европейският парламент, многократно са изисквали да бъде адресиран. Необходим е достатъчен бюджет за правилно наблюдение на източниците, ориентирани към дезинформацията, както в традиционните медии, така и в социалните медии, както и други нетрадиционни източници. Комисията следва също така да използва съществуващите си инструменти за укрепване на дългосрочната финансова и друга подкрепа за независимите местни медии, работещи в/по темата Русия и държавите от Източното партньорство.

Списъкът на подписалите писмото може да видите   тук   

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?