Започва чистка в столичните общински фирми

Започва чистка в столичните общински фирми

Около 30 човека ще бъдат уволнени от бордовете на столичните общински фирми в началото на 2008 година, заяви в четвъртък в отговор на въпрос на Mediapool председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов (ГЕРБ). Новата власт на “Московска“ 33 смята да предприеме кардинално кадрово разчистване в общинската икономика. Тези намерения бяха заявени и от кмета и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на неговата предизборна кампания.

“Имаме информация за хора, които седят в тези бордове само да получават заплати. Въпреки че основната отговорност в общинските фирми се носи от изпълнителните директори, ако хората в бордовете си вършеха както трябва работата, нямаше да се стигне до такива злоупотреби“, заяви Иванов като посочи казусите с “Трамкар“ и “Столичен електротранспорт“.

От ГЕРБ мотивираха своите намерение с нуждата от спестяване на средства. В повечето ръководства на фирмите, членовете на управителните съвети ще бъдат съкратени до минималния брой, позволен от закона – трима души.

Иванов заяви още, че от 2008 година ще бъде създадена специална комисия, която да проведе конкурсите по избор на шефове в общинските фирми. Докато трае тази процедура СОС ще избере членове на “служебни бордове“, които ще ръководят фирмите по време на конкурсите. Те обаче също ще могат да участват в надпреварата. С тези си намерения ГЕРБ даде сигнал за готовността си да влезе и в столичната икономика.

Освен съкращенията, мнозинството в СОС смята да стартира процедура по ликвидация на акционерните дружества “Галатея“, “Спортна София“ и “Егида“. След това те ще бъдат преобразувани в общински предприятия под прякото ръководство на кмета. В момента градският парламент се води принципал на тези фирми и единствен има право да кадрува в тях.

“Няма никакъв смисъл тези дружества да бъдат регистрирани като търговски, тъй като основната им функция е социална“, заяви председателят на СОС Андрей Иванов. Бъдещето на “Егида“ е свързано и с идеите на Борисов за създаване на общинска полиция и агенция по трафика.

Има голяма вероятност от капитала на това дружество да бъдат извадени подлезите в града. Едно от основните пера в неговите приходи са наемите на помещения и рекламата в подлезите на София.

В четвъртък СОС освободи трима от хората на БСП в бордовете на общинските фирми. Единият от тях е Валентин Котов, който трябваше да излезе от “Спортна София“, защото стана кмет на район “Нови Искър“. През тази процедура преминаха и Лилия Долджева и Георги Пастърмов, които излязоха от ръководствата съответно на “Пазари Запад “ и “Пазари Изток“, защото станаха общински съветници от БСП.

Въпреки, че вече е общинар – социалист Георги Свиленски не бе освободен от борда на “Софийски имоти“. Причината бе, че след неговото напускане Съветът на директорите на скандалното дружество щеше да падне под позволената от закона бройка от трима души.

За неговото място бе готвен синът на бившия главен изпълнителен директор на “Булгаргаз“ Кирил Гегов – Георги. В неговата визитка фигурира работата му като юрисконсулт в държавната компания., където баща му вече е само съветник.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?