Започва делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов

За петък е насрочено първото заседание по делото за клевета, което председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова заведе срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, съобщиха в понеделник от Пловдивския районен съд.

Съдия докладчик ще бъде ръководителят на наказателното отделение в съда Екатерина Роглекова. Казусът стигна до Пловдив, след като Върховният касационен съд прецени, че трябва да го изпрати там, тъй като Тодорова работи в Софийския градски съд.

Председателят на ССБ заведе делото срещу Цветанов в началото на февруари, след като в две последователни свои интервюта МВР шефът направи директно внушение, че щом е забавила мотивите към осъдителна присъда на рецидивиста Васил Маникатов, значи Тодорова работи "в услуга на организираната престъпност".

Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за работата ѝ като съдия, така и за нея като председател на ССБ. Въпреки това тя не претендира за обезщетение и ако Цветанов бъде осъден, той ще трябва да плати на държавата глоба между 5000 и 15 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?