Започва делото за екстрадиране в САЩ на шефка на "Хуавей"

Мън Ванчжоу

Във Ванкувър започва първият етап от делото за екстрадиция в САЩ на арестуваната в Канада Мън Ванчжоу, финансов директор на китайската телекомуникационна компания "Хуавей", предадоха осведомителните агенции.

Арестът на Мън, дъщеря на основателя на "Хуавей", извършен през декември 2018 г. по искане на САЩ, разгневи Китай. Компанията е основен двигател за амбициите на Пекин да стане световна технологична сила.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан каза днес в Пекин, че Канада трябва да поправи грешката си и да освободи Мън. Сега тя е пусната под гаранция и живее в едно от двете си имения във Ванкувър.

Вашингтон обвинява "Хуавей", че чрез фиктивна компания в Хонконг продава оборудване на Иран в нарушение на санкциите. Освен това 47-годишната Мън е обвинена в измама, тъй като се твърди, че е заблудила банка HSBS за сделките между "Хуавей" и Техеран.

Американската прокуратура твърдеше, че случаят с Мън не е свързан с търговския спор между Китай и САЩ. Но седмици след нейния арест президентът Доналд Тръмп намекна, че може да се намеси, ако това ще помогне за решаване на търговския спор. Сега адвокатите на китайката изтъкват думите на Тръмп като доказателство, че делото срещу нея е политически мотивирано.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят