Започва долицензиране на АЕЦ "Белене" за по-голям държавен дял

Търгът за инвеститор още не е официално обявен, каза Теменужка Петкова от Сочи

Теменужка Петкова на форума "Атомекспо" в Сочи, сн. Mediapool

"Националната електрическа компания" (НЕК) е поискала от Агенцията за ядрено регулиране да продължи прекратената през 2012 г. процедура по лицензиране на техническия проект за изграждане на АЕЦ "Белене". Целта е това разрешително да бъде издадено до около шест месеца, за да може да се прибави към активите на ядрения проект, който си търси стратегически инвеститор. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти в Сочи след нейни срещи с представители на френската "Фраматом" и със сръбския министър на иновациите Ненад Попович. Те се проведоха в рамките на започналия в понеделник в Сочи единадесети международен форум "Атомекспо", организиран от руската ядрена корпорация "Росатом".

Преди това Петкова информира, че процедурата за търсенето на стратегически инвеститор, миноритарни акционери и купувачи на тока от АЕЦ "Белене" още не е официално обявена във вестника на Европейската комисия. Причината е, че документите е трябвало да бъдат преведени на 27 езика и чисто технически се е забавила публикацията, но ще стане факт в началото на май. Едва тогава ще започнат да текат 90-те дни, в които кандидатите да участват в процедурата могат да подадат своите заявления и на тяхна база да започнат преговорите за евентуални договори.

Лицензът от полза и за бъдещия инвеститор, и за НЕК

Петкова посочи, че в края на 2018 г. от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) са изпратили писмо с анализ за възможностите за продължаване на процеса по лицензирането. "Това ни дава няколко основни предимства – яснота какво точно ще се прави. Инвеститорите ще са наясно какво трябва да се изгради и какви средства са необходими за довършването на проекта, а на българската страна – възможност за по-силно участие и по-голям дял в бъдещата проектна компания", каза Теменужка Петкова. По думите ѝ това разрешително е изключително ценно и затова от НЕК вече са писали до АЯР, че желаят отново да се стартира процедурата за лицензирането на проекта.

Според предишни изявления на ядрения регулатор довършването на лицензирането ще стане за кратко време. 

Петкова каза, че се надява то да приключи в срока за развиване на процедурата за избор на стратегически инвеститор, който е 12 месеца. По думите ѝ докато върви тази процедура ще се обяви обществена поръчка за провеждане на преговори с вече избрания конструктор и изпълнител "Атомстройекспорт" за лицензирането на проекта.

Петкова е представила процедурата за инвеститор, акционери и купувачи на ток от АЕЦ "Белене" и пред сръбския министър на иновациите Ненад Попович, тъй като България желае централата да се разглежда като проект от регионално значение.

"Сърбия повече от 30 години не развива ядрената енергетика и на неговото министерство е възложено търсенето на възможности за развитие в тази област и бяха обменени мнения за сътрудничество, тъй като над 40 години развиваме този енергиен сектор. Предстои създаване на работна група за бъдещото сътрудничество",  каза Петкова. Тя се е ангажирала да прати на Попович цялата информация за АЕЦ "Белене". "Налице е интерес на сръбските партньори, те ще проведат своите проучвания и анализи", допълни министърът.

"Смятам, че ще има интерес", каза тя за все още необявения официално търг. "Надявам се да бъде провокиран и от български големи енергийни консуматори, защото това ще осигури предвидимост на приходите на проекта и на дългосрочна база да се планират разходите",  коментира Петкова.

Финансов и правен консултант ще се търсят по-нататък

Министърът допълни, че със сигурност ще има нужда от правни и финансови консултанти за провеждането на търга, но "моето мнение е, че трябва да се стигне до проявяване на интерес и отдаване на обвързваща оферта и след структурирането на проектната компания ще се търсят такива услуги, защото те са много скъпи".

"Ще се създаде широка работна група за оценка на заявленията и преговорите за структуриране на проектната компания. Засега не се планират разходи за външни консултанти, тъй като трябва да сме максимално премерени към такъв  вид разходи. Да видим какъв е интересът и какъв ще е ходът на процедурата и тогава ще се решава дали да се правят такива разходи", посочи още тя.

Енергийният министър обясни още, че оценката на активите на АЕЦ "Белене" още не е приключена. "Има дейности за довършване. Досега инвестираните средства са малко над 3 млрд. лв. за ядреното оборудване, инфраструктурата и досегашните разрешения", каза тя.

"Още е рано да се говори за това колко може да достигне българският дял, но ние ясно сме заявили в процедурата, че НЕК ще има специални права за блокираща квота при вземане на решения, свързани с капитала на дружеството, и други", заяви Петкова.

Малко преди това изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, който също присъства на ядрения форум в Сочи, каза, че направената оценка на активите на ядрения проект е надхвърлила досега обявяваните инвестиции, но не посочи каква е точната сума. "За някои от активите сме под, а за други сме над – според позициите. В оценката вече влизат разрешителните, които досега не са били вкарани в разходите", каза Илиев. Той обаче уточни, че всеки кандидат-инвеститор ще може да направи своя оценка на притежаваните от ЕК активи и инвестираните от нея пари и тогава ще се преговаря какъв дял от проекта да запази държавната компания. Според Петър Илиев той дори можело да е по-голям от коментираните от вицепремиера Томислав Дончев 25-30 на сто, а по-късно Петкова съобщи за долицензирането на проекта и увеличаването така стойността на българския дял.

Кандидатите със своя оценка на активите

"Нашата оценка на активите трябва да бъде потвърдена и от инвеститорите – въпрос на преговори е делът", каза и директорът на "Българския енергиен холдинг" Петьо Иванов, който също е делегат на ядрения форум.

"Решенията на парламента и правителството са достатъчно ясни гаранции за бъдещия инвеститор, че няма да се спре проектът. АЕЦ "Белене" присъства в плана "Енергетика и климат, както и в бъдещата енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.", обясни Петкова по повод коментари в ядрения бранш, че кандидат-инвеститорите със сигурност ще искат вид политическа гаранция, че проектът няма да бъде отново прекратен, а ако това все пак се случи, че ще му бъдат върнати направените разходи по атомната централа.  

По-късно през деня Петкова ще има срещи с представители на "Росатом", чието дъщерно дружество "Атомстройекспорт" е проектант и изпълнител на АЕЦ "Белене", както и с американската "Дженерал Електрик", която също като "Фраматом" има интерес да участва в проекта като доставчик на оборудване и партньор на руснаците

Очаква се на срещата с "Росатом" да се обсъди и дали компанията има интерес да участва не само като изпълнител на проекта, а и като инвеститор. Преди дни изпълнителният ѝ директор Алексей Лихачов каза, че компанията още не подала документи за участие в процедурата за инвеститор, но смята да стори това. Според предишно негово изявление "Росатом" ще участва в проекта, но ще постави свои условия. Според запознати става въпрос за предоставяне на държавни гаранции за осигуреното финансиране. Подобно изискване имат и от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), която се афишира като кандидат-инвеститор. Макар че в Сочи има представители на CNNC, срещи на Петкова с тях не са предвидени, стана ясно от думите ѝ.

Смята се, че за китайците е ключово важно да влязат в българския ядрен проект като пробив на европейския пазар, което ще ги превърне в съществен конкурент на "Росатом", заради което и руснаците вече са преосмислили виждането си за АЕЦ "Белене" и възнамеряват да участват и като инвеститор.

Интересен нюанс обаче е, че от 11 март, когато енергийното ведомство обяви правилата на процедурата, предстояща за официално публикуване, китайците не са искали разяснителни срещи. Такива са проведени с представители на "Фраматом" и консултанти на други френски компании, които имат интерес да доставят оборудване, стана ясно от думите на Петър Илиев. Той каза, че предстоят срещи и с унгарски компании,  които искали разяснения по процедурата. Те вече били посетили площадката на АЕЦ "Белене", но какъв е унгарският интерес не е ясно.

"Китайците все още не са идвали", каза Илиев.

 

"Атомекспо 2019" ще продължи във вторник. Във форума участват над 3500 делегати и 1500 международни участници от 74 държави.

Мотото на тазгодишното му издание е "Атомните технологии за по-добър живот". На него ще се обсъждат най-новите ядрени постижения, тъй като "те са тези, които могат да подобрят живота ни", каза Уилям Магууд, генерален директор на Агенцията за атомна енергия, при откриването на форума. Директорът на Световната ядрена организация Агнета Ризинг посочи, че атомната енергия е втората по чистота след хидроенергията и  увеличението на дела ѝ до 25 на сто в световен мащаб е необходимо с оглед на нуждите от електроенергия заради развитието на електромобилите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?