Започва екооценка на разширението на газохранилището в Чирен

През декември става ясно ще получи ли проектът европари, за да се обявят нови обществени поръчки

Започва екооценка на разширението на газохранилището в Чирен

Екоминистерството започва обединена процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта за разширение на подземното газохранилище "Чирен", съобщиха от ведомството в сряда.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев е уведомил изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и кметовете на девет населени места в прилежащата територия на съоръжението, че ще бъде извършена екооценка на три инвестиционни намерения. Те са за проектиране и изграждане на: нови надземни съоръжения – компресорна и газоизмервателна станция; десет нови високодебитни експлоатационни и три наблюдателни сондажа, ликвидация на някои от старите сондажи, както и нови връзки на експлоатационните сондажи с компресорната станция; и свързващ газопровод със съществуваща преносна мрежа край козлодуйското село Бутан.

На трите намерения ще се извърши обединена екооценка, включваща обща ОВОС, одобряване на доклад за безопасност и процедура по издаване на комплексно разрешително за работа.

Според плановете на "Булгартрансгаз" (БТГ) докладът по ОВОС трябва да е готов през май 2022 г., след което ще подлежи на обществено обсъждане, както и целият проект.

По разширението на капацитета на газохранилището от сегашния полезен обем от 550 млн. куб. м на 1 млрд. куб. м се работи от 2009 г. Целта е също така да може едновременно да се нагнетява и да се добива газ от запасите, докато в момента се прави само едното или само другото. Ще стане възможно дневно да се ползват по 8-10 млн. куб. м от резервите при сегашни 4.7 млн. куб. м дневно. Реалната работа обаче започна едва през 2015 г., когато ЕК отпусна 3.9 млн. евро за извършване на 3D проучвания или половината от необходимата за тях сума. Триизмерните анализи станаха готови чак през април 2021 г., а месец по-рано "Булгартрансгаз" подписа договор с обединение, което ще извърши проектирането на наземните станции. Срещу близо 5.3 млн. лв. без ДДС "ПГХ Чирен Инженеринг" ДЗЗД с акционери германската "Диаг Индустриес", регистрираното в България дружество "Тюрбайнс Спеър Партс Сървисиз Партнърс" и българската "Химкомплект Инженеринг" за девет месеца трябва да изработят инвестиционния проект за площадката на компресорната и газоизмервателната станция.

За проектирането и прокарването на подземните сондажи се предвижда в края на 2021 – началото на 2022 г. да се обявят обществени поръчки, става ясно от текущия статус на проекта за разширените, публикуван на сайта на "Булгартрансгаз". Подготвя се и обществена поръчка за проектиране на новия свързващ газопровод на хранилището с връзката с преносната мрежа край с. Бутан. Какви ще са техните стойности не е ясно. Вероятно за обявяването на тези поръчки се очаква евентуалното одобрение на финансиране за проекта по Механизма Свързана Европа, което се предполага, че ще стане ясно през декември 2021 г.

Целият проект за разширението на газохранилището се оценява на 500 млн. евро. Намеренията са дейностите да приключат до края на 2023 г., а през юли 2024 г. новите съоръжения да влязат в експлоатация.

От БТГ са разработили и анализ на разходите и ползите за проекта и той е обсъден с газовите оператори на Румъния – "Трансгаз", на Гърция – ДЕСФА, на Сърбия – "Сърбиягаз", и на Босна и Херцеговина – "БиЕйч-газ".

Разширението на хранилището в Чирен е ключов фактор за сигурността на доставките на природен газ за България и стимулиране на търговията с газ в целия регион, като проектът е неделима част от инфраструктурата, допринасяща за концепцията за газов разпределителен център на територията на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?