Започва евроинспекцията на прокуратурата

Започва евроинспекцията на прокуратурата

В понеделник, 30 май, официално започва едноседмичната визита на четирима европейски прокурори, които ще анализират дейността на българските си колеги, съобщи БГНЕС, като се позова на правосъдното министерство.

"Инспекторите" са действащи прокурори от Холандия, Германия, Великобритания и Испания, но ще работят заедно с експерти от Европейската комисия, откъдето ще получават и възнаграждението си.

До решението за европейски анализ на прокуратурата се стигна след последния мониторингов доклад на Брюксел, който бе оповестен в края на януари. Проверката бе поискана от премиера Бойко Борисов.

През седмица европрокурорите ще имат срещи с български обвинители, ще направят проверка и на конкретни дела, които в момента се водят. Планирани са срещи и с представители на Министерство на правосъдието.

Цялостната проверка на прокуратурата ще продължи общо шест месеца.

До края на годината четиримата прокурори и представителите на ЕК трябва да изготвят цялостен анализ за работата на българската прокуратура, в който ще отправят конкретни бележки и препоръки. Те ще имат водеща роля при изготвянето на следващия мониторингов доклад за България, който се очаква в началото на 2017 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?