Започва филмовият фестивал "Сънданс"

Двадесет и осмият филмов фестивал "Сънданс" в Парк сити, щата Юта, се открива в четвъртък и 10 дни ще свидетелства за "качеството" и "зрелостта" на независимото кино, оповестиха организаторите, цитирани от Франс прес.

Фестивалът, основан от Робърт Редфорд, дава възможност да се видят независими филмови продукции от САЩ и чужбина. Тази година ще бъдат представени 117 пълнометражни филма от 30 страни, сред които 45 режисьорски дебюта. 24 от тях ще участват в надпреварата за отличията. Предвидени са и 91 световни филмови премиери.

Тази година филми за войните в Ирак и Афганистан не са включени в конкурсната програма за документално кино. Затова пък свалянето на египетското правителство е представено в лентата "1/2 Революция", израелско-палестинският конфликт е показан чрез личната история на палестински видеооператор любител в "5 счупени камери", а дейността на Цахал (израелската армия) в палестинските територии - в "The Law in These Parts".

Засегнати са и други наболели теми, от ядрената енергия и американската здравна система до войната срещу наркотиците и сложните взаимоотношения между хомосексуалните и църквата. Документалният филм "Невидима война" пък разследва темата табу в американската армия - изнасилвания на жени войници от техни колеги мъже.

С интерес се очаква също представянето на игралните филми на Спайк Лий и на британеца Стивън Фриърс. Сред знаменитостите, които ще присъстват на фестивала от 19 до 29 януари, са Катрин Зита Джоунс, Зое Салдана, Сигърни Уивър, Брадли Купър, Ричард Гиър, Брус Уилис.

Споделяне

Още от