Започва годишен планов ремонт на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

Започва годишен планов ремонт на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" започна на 1 юли годишния планов ремонт на мощностите си, съобщиха от въглищната централа в сряда. Той ще продължи до края на септември.

Дейностите, за които се ангажират допълнително и външни партньори, ще се проведат при най-строги мерки за безопасност предвид пандемията от Covid-19. На всички подизпълнители ще бъдат направени PCR тестове за вируса преди да бъдат допуснати на площадката на централата.

Профилактиката на съоръженията ще осигури необходимата сигурна и безопасна експлоатация на централата през есенния и зимния сезон. Организацията на дейностите е съобразена с изготвения предварително  анализ за функционалността на мощностите в предходни периоди и план за приоритизиране на необходимите ремонтни работи. Процесът е сложен и изисква вниманието на много професионалисти както в планирането, така и при изпълнението.

По време на ремонтната кампания на територията на централата работят ежедневно над 1000 души от повече от 12 външни фирми.

"Като една от най-модерните производствени мощности в България, централата е ключов компонент от енергийната система на страната и нейната роля е особено важна при особено големи натоварвания и извънредни ситуации", коментира изпълнителният директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3" Красимир Ненов, цитиран в съобщението.

В него се допълва, че централата продължава работата си при спазване на строги ограничителни мерки и протоколи за сигурност във връзка с пандемията от коронавирус. Прави се постоянна дезинфекция, осигурени са лични предпазни средства на служителите и е осигурено необходимото безопасно физическо разстояние. Централата разполага с план за действие при промени в епидемиологичната обстановка и има възможност да функционира в условия на изолация, в случай че ситуацията го наложи.

Централата е една от малкото в България, които могат да променят режима си на работа от минимална до максимална мощност многократно в рамките на деня. Тази мобилност е изключително важна за осигуряване на устойчивостта на енергийната система. От началото на 2020 г. мощността е осигурила 15% от потребената в страната електроенергия, достатъчна за нуждите на 1.1 млн. български домакинства.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която отговаря на най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Акционери в нея са международната енергийна компания "Контур|Глобал" (ContourGlobal) със 73% дял и Националната електрическа компания (27%).

Споделяне

Още от Бизнес