Започва изборът на генерален директор на ЮНЕСКО сред деветима кандидати

От понеделник в Париж започва процедурата по избора на генерален директор на ЮНЕСКО, предадоха информационните агенции. Кандидатите за поста са девет като за фаворит е смятан египетският министър на културата Фарук Абдел Азиз Хосни, който е предложен от от Египет, Кувейт, Судан и Либия.

Сред съперниците на египетския министър е бившият външен министър на Австрия и европейски комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер. Тя се кандидатира за длъжността в последния момент - на 31 май, когато изтичаше срокът за заявяване на кандидатурите.

Останалите кандидати са латвийката Ина Марчульоните, предложена от Литва, Естония и Латвия; Мохамед Беджауи от Алжир, издигнат от Камбоджа, Соспетер Муиджаруби Мухонго от Танзания, Александър Яковенко от Русия, Ивон Хуез де Баки от Еквадор, Нурейни Тиджани-Сепрос от Бенин и Ирина Бокова, предложена от България.

За лобистката кампания на Бокова предишният кабинет отпусна от държавния бюджет 100 хил. лв.

Ирина Бокова има продължителна кариера като дипломат, включително в постоянното представителство на България в ЮНЕСКО. Тя е дъщеря на високопоставения функционер на БКП по тоталитарно време Георги Боков, а брат ѝ Филип Боков бе съветник на премиера Сергей Станишев.

Деветимата кандидати ще изложат програмите си за ръководството на ЮНЕСКО пред представителите на 58-те страни от Изпълнителния съвет на организацията, събрали се на сесия в Париж. От 17 септември ще започне самото гласуване, което ще трябва да протече в най-много пет тура.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?