Започва изборът на наследник на Тереза Мей

Започва изборът на наследник на Тереза Мей

Кандидатите за нов лидер на британската Консервативна партия ще станат ясни в понеделник, след като в петък Тереза Мей се оттегли от поста.

Мей ще продължава да изпълнява задълженията си като премиер до избора на неин приемник.

От 12.00 до 19.00 часа българско време претендентите за лидерския пост на торите трябва да внесат техните кандидатури. До момента устни заявки са подали 11 депутати, но бройката може да се увеличи или да намалее до края на деня.

Основните кандидати вече изложиха своите платформи. Водещият, според анкетите, Борис Джонсън заяви в интервю за “Сънди таймс“, че ще откаже плащането на 39 милиарда паунда от сметката по развода, докато Брюксел не се съгласи на по-добри условия за излизането на Великобритания от ЕС.

Рори Стюърт от умереното крило на торите обвини Джонсън в "самохвално перчене“, с което рискува да “отрови британските отношения с Европа“.

Кампанията на Майкъл Гоув беше помрачена от признанието му, че е вземал кокаин в миналото.

Доминик Рааб и Естър Маквей се заканиха да закрият парламента, за да не пречи на излизането на страната на 31 октомври без сделка.

При всяко гласуване, като първото е планирано за 13 юни, ще отпада по един кандидат, докато не останат само двама.

Очаква се името на новия лидер да стане известно през седмицата, започваща на 22 юли.

Британският в. "Индипендънт" предупреждава читателите си да не се вслушват в изказванията на претендентите за партийния и премиерския пост на Мей, защото британската икономика няма да има тласък в развитието си, освен ако не бъдат приети условията на ЕС за Брекзит. Изданието припомня, че през уикенда претендентите са предлагали различни неща - смяна на системата за ДДС, да не се плаща "сметката за развода", да се намалят лихвите за студентските кредити или да бъде разпуснат парламентът.

Който и да бъде следващият премиер на Обединеното кралство, той няма да може да промени унаследената икономическа ситуация, констатира вестникът и препоръчва на водещите консерватори "да изиграят наличните в ръка карти, вместо да ги хвърлят и да искат други карти".

"Гардиън" прави преглед на позициите на кандидатите да оглавят партията на торите и техните шансове. Шансовете на Борис Джонсън са оценени като "много добри" и при букмейкърите той е водещ фаворит. Майкъл Гоув е определен като втори в класацията на фаворитите със ставка 6/1. Джереми Хънт е в изравнени позиции с Гоув и коефициент 7/1. Саджид Джавит е много назад - букмейкърите му дават 33/1, - но позициите му са подсилени от подкрепата на Рут Дейвидсън, лидерката на шотландските тори и други влиятелни консерватори. Шансовете на Доминик Рааб и Рори Стюарт също не са оценени високо - 20/1 и 25/1.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа