Започва изплащане на жилищните компенсаторки

Временна комисия във финансовото министерство започна да приема и разглежда молби за изплащане на левовата равностойност на жилищните компенсаторни записи, съобщиха от министерството в понеделник.

Компенсаторните записи са издадени на притежатели на жилища, които са им били отнети, за да бъдат върнати на предишните им собственици по силата на реституционните закони.

Задължително условие е компенсаторните записи да не са били закупени на вторичния пазар за компенсаторни инструменти, а да са издадени поименно на собственика и да са вписани в регистъра на Централния депозитар. Друго условие е лицето, притежател на записите, да не е било удовлетворено в искането му да закупи със записите общинско или държавно жилище.

На страницата на Министерството на финансите в интернет (www.minfin.bg) са посочени необходимите документи, които се подават пред временната комисия за получаване на обезщетението.

Разглеждането на документите ще стане в тримесечен срок, като паралелно с одобрението им ще се извършва и изплащането на записите по номинал.

Общо емитираните жилищни записи са за 181 млн. лв. На вторичния пазар са изтъргувани компенсаторки за 134 млн. лв. В граждани има книжа за около 48 млн. лв., от които на изплащане подлежат компенсаторки за около 26 млн. лв.

В бюджета за тази година не са предвидени средства за изплащане на записи, но те могат да се намерят от икономии на разходите и преизпълнение на приходите, обясни ръководителят на временната комисия Румен Порожанов.

На вторичния пазар към средата на юни цената на компенсаторните записи беше около 45 стотинки за един лев номинал. Максималната цена, на която са се търгували записите, е била 73 ст., а минималната – около 37 ст.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?