Започва кампания за възстановяване на щетите от пожара в Кресненското дефиле

Започва кампания за възстановяване на щетите от пожара в Кресненското дефиле

Община Кресна започва национална кампания за възстановяване на колосалните щети от пожара в Кресненското дефиле. Вече е създаден Обществен съвет, в който влизат кметът на Община Кресна Николай Георгиев, кметските наместници на пострадалите от пожара села и по един представител на всяка от групите в Общинския съвет, който да координира работата по преодоляването на щетите.

"Окончателните данни водят до тези цифри: 10 изгорели къщи, 3 селскостопански постройки, пълни със сено и фуражи, около 2500 декара земеделски и общински гори. Най-пострадали са три от семействата, които са с постоянно пребиваване в домовете си, докато другите къщи се използват за вилна зона. В момента трите семейства са настанени при свои близки, докато бъдат възстановени техните къщи. Община Кресна поема ангажимент да заплаща наем на тези хора. С Българския червен кръст сме в много добри отношения. Те осигуриха неща от първа необходимост като топли дрехи, завивки, одеяла", каза кметът на Кресна Николай Георгиев във вторник пред БНР.

На сайта на общината са публикувани телефони, на които можете да получите конкретна информация за нуждите на пострадалите и нанесените щети. Обявена е и банкова сметка, на която могат да се превеждат парични средства в подкрепа на пострадалите от пожара и за преодоляване на щетите. Осигурени са автомобили, с които даренията от страната да могат да бъдат превозени до Кресна и пострадалите.

Приемат се и хранителни продукти и консерви за изхранване на пострадалите от пожара. Пожарът е нанесъл щети на пасищата така че има недостиг и на храна за животните – над 1500 глави едър рогат добитък и над 3000 кози и овце. Създава се и организация за разчистването на щетите от пожара. Желание за участие вече са изразили 60 доброволци от София.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?