Започва кампанията "Да превърнем раждането в позитивно преживяване"

Започва кампанията "Да превърнем раждането в позитивно преживяване"

Кампанията "Да превърнем раждането в позитивно преживяване" започва от днес и цели да популяризира актуалните препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за водене на неусложнено раждане.

Това обяви представители на Мрежата за съвременна родилна грижа, организатор на кампанията.

През 2018 г. СЗО актуализира своите препоръки за поведение при неусложнено раждане, описани в доклад от над 200 страници. На интернет страницата на Мрежата за съвременна родилна грижа ще бъдат публикувани пълните 56 препоръки на български език, като основният акцент е върху девет от мерките, осигуряващи на раждащата жена спокойствие, сигурност и подкрепа, обясниха организаторите на кампанията.

В продължение на два месеца на фейсбук страницата на организацията ще бъдат публикувани визуални материали и текстове за популяризиране на препоръките на СЗО, които подобряват както клиничния, така и емоционалния резултат от раждането.

Първата от тези девет препоръки е за уважението и грижите, които трябва да получава раждащата жена навсякъде по света, каза акушерката Илона Нешкова. Тя добави, че другата важна препоръка на СЗО е за това във всяка болница раждащите жени да могат да получават емоционална подкрепа от свой придружител, който може да бъде бащата на детето, или майката, сестрата или приятелка на раждащата жена.

Всяка жена може да преживее раждането си по позитивен начин, независимо дали то е естествено или със секцио, ако усеща, че към нея се отнасят с уважение и ако получава информация за себе си и за бебето, при раждането, обясни психологът Доротея Панова.

Сред другите девет мерки за позитивното раждане, препоръчани от СЗО, са осигуряването на раждащите жени на методи и медикаменти за справяне с болката; приемането на подходяща храна и течности от жената при раждането; осигуряването на възможност за движение и избор на позицията по време на раждането; наличието на предварителен план и информация, ако възникнат усложнения при раждането.

Акушерството и гинекологията е сред първите три специалности у нас, за които има лекарски наказания и възникват съдебни спорове, каза адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. По думите ѝ в здравното ни законодателство няма единен стандарт, в който да са посочени всички медицински документи, начина им на водене и отговорните лица за тях. Освен това допълни, че няма действащ стандарт по акушерство и гинекология, нито правила за добра медицинска практика по отделни специалности, включително и по тази.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?