Започва кампанията за регионалните избори в Каталуня

Започва кампанията за регионалните избори в Каталуня

Започна кампанията за регионалните избори в Каталуня на 21 декември.

Залогът на изборите, свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област, е висок – те са своеобразен тест за подкрепата за независимостта на Каталуня.

Кампанията е нетипична, тъй като водещите кандидати на сепаратистите са в ареста или в изгнание.

Първите предизборни митинги се проведоха към полунощ. На единия от тях, в регионалната столица Барселона, уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон говори чрез видеоконферентна връзка от Брюксел, където е в изгнание.

“Централните испански власти искат да поставят всички възможни препятствия, за да не можем да проведем кампания при еднакви условия с другите кандидати”, каза Пучдемон.

Той подчерта, че изборът пред каталунските гласоподаватели се свежда “между нацията и подчинението”, “между каталунските институции и мракобесните персонажи в Мадрид”.

12 от 13-те министри от разформированото правителство на Каталуня са кандидати на изборите. Пучдемон и намиращият се в ареста уволнен вицепремиер Ориол Жункерас се борят за лидерската позиция в сепаратисткия лагер.

Според проучванията на общественото мнение изходът от надпреварата между привържениците на независимостта и на оставането на Каталуня в Испания е неясен.

Възможно е своеобразен арбитър да се окаже по-малка политическа сила, която е против независимостта, но е за произвеждане на референдум за самоопределение, който според Мадрид би бил противоконституционен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?