Започва кандидатстването за гимназии

Документи се подават в определени училища или онлайн

Започва кандидатстването за гимназии

Кандидатстването за прием в гимназия след 7-и клас започва във вторник и ще продължи до 26 юни. За втора година заявленията за профилираните и професионалните гимназии ще могат да се подават и онлайн.

Това става чрез електронната система, която ще бъде отворена във вторник. На хартия заявленията със желаните гимназии могат да се подадат в т. нар. училища-гнезда, определени от регионалните управления на образованието.

Заявленията могат да бъдат подадени или само на хартия, или само онлайн. През миналата година 33% от седмокласниците кандидатстваха чрез портала на Министерството на образованието и науката, припомниха от ведомството.

Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код, записани в служебната бележка за явяване на изпитите по български език и математика.

След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматично. Трябва да се попълнят предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно. Всяка паралелка е отделно желание. Изборът става от падащо меню или чрез въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят поне двадесет места в листата с желания и те да са съобразени с резултатите от изпитите. Броят на желанията на практика е неограничен.

Родителите и учениците могат да кандидатстват за училища в повече от една област в страната с отделни заявления. Корекции на вече подадени документи не се допускат, освен в изключителни случаи, като те могат да се правят само в съответното регионално управление на образованието.

Ако ученикът иска да учи в професионална гимназия, задължително трябва да приложи сканирано копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар. Това става с натискане на бутон "прикачване на медицинско (PDF)". Оригиналът се представя при записването.

За да бъде завършено електронното подаване на заявлението, се натиска бутон "потвърди". След това в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя, която изисква да се попълнят три имена и телефон за връзка.

Онези, които предпочитат да подават документи на хартия, могат да ги изтеглят от сайтовете на регионалните управления на образованието и да ги попълнят предварително. Списъците с паралелките ще са изложени в училищата-гнезда. При кандидатстването не е необходимо копие на свидетелството за завършено основно образование, но ако ученикът желае паралелка от професионална гимназия, трябва да предостави оригинал и копие от медицинското свидетелство. След проверка от длъжностните лица оригиналът ще бъде върнат.

Първото класиране на кандидат-гимназистите ще излезе до 3 юли, а записването или подаването на заявление за участие във второ класиране ще е между 4 и 6 юли.

Споделяне

Още по темата

Още от България