Започва мащабна проверка за достъпността на сградите за хора с увреждания

Започва мащабна проверка за достъпността на сградите за хора с увреждания

Предстои мащабна национална проверка на сградите за достъп на хората с увреждания. Все още голяма част от обществените сгради имат проблеми с достъпната архитектурна среда, коментира председателят на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева пред във вторник пред БНР.

"Нашата идея е да покажем не само местата или сградите, в които има недостъпна архитектурна среда, а да покажем и добрите модели в България и искаме кампанията да има позитивен отзвук". 

Джумалиева предлага да се помисли за обособяването на специален фонд, който да финансира изграждането на достъпна среда в държавните и общински институции.

"Изграждането на достъпна архитектурна  среда е обикновено процес, свързан със сериозни финансови средства. Когато говорим например за държавна институция е много по трудно и сме имали случаи, в които ръководител на институцията има желание да изгради подобна среда, но това е свързано със специални средства, които трябва да бъдат предвидени в бюджета“, заяви тя. 
“Може би държавата и институциите трябва да помислят, дали след като е толкова трудно, след като е свързано с такива финансови средства и затруднения осигуряването на достъпна среда, дали не е добре да се помисли за някакъв специален фонд, който да бъде създаден, от който фонд да могат спокойно да бъдат финансирани институциите и сградите с подобни средства“, коментира Джумалиева.

При констатиран проблем КЗД има правомощията да налага глоби.

"Те могат да стигнат от 100 лева до 20 хиляди лева при повторно нарушение, в случай че трети път констатираме, че даденото нарушение не е поправено, или пък не е осигурена достъпна архитектурна среда", посочи тя.  

"Снимките са най-лесният начин да се докаже недостъпност на средата. Допреди няколко години жалбите и сигналите за недостъпна архитектурна среда са били повече", обобщи доц. Джумалиева. 

Споделяне

Още от България