Започва международният джаз фестивал в Банско

Очакват ни музиканти от България, Австрия, Турция, Гърция, Сърбия и Северна Македония

Започва международният джаз фестивал в Банско

"Дами пеят джаз" на Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева открива тази вечер джаз феста в Банско. Трите певици ще представят селекция от световната дамска джаз сцена през последните десетилетия, съобщиха организаторите.

До 14 август общо над 15 български изпълнители и групи ще излязат на сцената.Сред имената са Веселин Койчев, Васил Спасов, Вики Алмазиду, Вили Стоянов Бенд с участието на Стефка Оникян, Ангел Заберски, Васил Петров, Теодосий Спасов, Хилда Казасян.

От чужбина се очакват седем формации. Първото международно участие е на 8 август с една от най-популярните групи в Северна Македония - "Фолтин". Музикантите ще въвлекат аудиторията в своето "електро-акустично псевдоемигрантско кабаре", в което музиката е трудна за дефиниране, звучи непредсказуемо и предизвикателно, на моменти е дори сюрреалистична и пълна с изненади, коментират организаторите.

На 9 август излиза Human Touch - гръцкото трио, което в своята богата биография има редица съвместни участия с Милчо Левиев и Вики Алмазиду.

Българско-сръбският проект "Девет" ще бъде представен на 10 август. В него са саксофонистът и кларинетист Любомир Господинов (България) и пианистът Никола Станошевич (Сърбия). Стилът на музикантите е изграден върху мотиви от различни страни, вплетени в джаз музициране. На сцената ще излезе и бившата беквокалистка на Хосе Фелисиано - Йелена Кристич.

На 11 август гостуват сръбско-австрийското дуо "Вила Мадалена" и триото "Билал Караман" от Турция.

В последните два дни от джаз феста ще се включат сръбският бенд "Васил Хаджиманов" - на 13 август, и една от румънските джаз-икони - Теодора Броди – на 14 август.

Споделяне

Още от Общество