Започва ново летоброене за палестинците

В неделя палестинците избират президент на Палестинската автономия. Изборите може да изглеждат като най-обикновена процедура за утвърждаване на Махмуд Абас, но те бележат края на ерата Арафат.

В неделя Абас ще се състезава с още осем кандидати без особени шансове за успех за гласовете на избирателите на Западния бряг и ивицата Газа, за да бъде определен наследникът на починалия през ноември палестински лидер Ясер Арафат.

Постът президент на Палестинската автономия бе създаден с мирното споразумение от Осло и позволи на Арафат да се завърне триумфално от изгнание. Въпреки въведения по-късно под натиска на американците пост министър-председател, президентът на Палестинската автономия остава олицетворение на палестинската кауза. Сега, когато друг политик ще наследи мястото на Арафат, той със сигурност ще постави началото на ново летоброене в окупираните територии.

Въпреки че се различава от Арафат по стил и начин на изразяване, Абас е от старата гвардия на Фатах, от бойците в изгнание. Израелският затворник Маруан Баргути е представител на новото поколение политици, които са родени в окупираните територии и които подкрепят други стратегии за съпротива.

Но Абас и Фатах се отърваха от Баргути по познатия начин, по който действаше Арафат - с комбинация от вътрешен натиск и "взаимни облаги". Две седмици по-късно Баргути оттегли кандидатурата си и се закле във вярност към "своя голям брат в движението Фатах" Махмуд Абас.

Ако в началото на изборната борба Абас и Баргути имаха равни шансове, то останалите 7 кандидати в неделя могат да разчитат само на ограничен успех. Според последните проучвания Абас няма да успее да достигне популярността на Арафат, но се очаква най-малко 55 процента от избирателите да гласуват за него.

Освен него в надпреварата са още лекарят политик Мустафа Баргути, бивш член на комунистическата Народна партия на Палестина и братовчед на Маруан, Тайсир Халед от Демократичния фронт за освобождение на Палестина, Абдел Халим аш Ашкар, който живее в САЩ, споделящият ислямистки възгледи Сайед Хусейн Баракех, Басам ас Салхи от Народната партия на Палестина и юристът Абдел Карим Шбаир.

Американците никога не са криели, че предпочитаният от тях кандидат за президент е Абас. Още през 2003 г. те подкрепиха издигането му за министър-председател и го смятаха за алтернатива на Арафат като партньор в преговорите. Старият Арафат обаче знаеше как да се отърве бързо от съперниците си и назначи на поста по-малко опасния Корая. Мнимото поражение не се отрази зле на Абас. Когато Арафат беше в кома, той бързо взе нещата в свои ръце.

Оттогава Абас прави типичния шпагат на кандидат за президент, като се опитва да се хареса на всички страни. ЕС и САЩ приветстват изказванията му, че интифадата е била грешка - нещо, което Арафат никога не бе заявявал публично. Израел приветства призива му към въоръжените групировки в ивицата Газа да прекратят обстрелването на израелските градове и села.

Мнозина от младото поколение в окупираните територии се опасяват, че Абас ще остане хванат в капана на старите правила на играта в близкоизточния конфликт. Как ще се извърши обещаната от него интеграция на нелегалните активисти в правовите държавни структури не е ясно. Другият проблем, който ще възникне, е по какъв начин той ще се наложи над старата клика във властта, когато с Израел ще трябва да се преговаря за статута на Ерусалим. Въпреки това с неколкоседмичния мир през 2003 г. Абас показа, че неговите мирни обещания не са само риторика.

По БТА, със съкращения

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?