Започва ново разследване за смъртта на режисьора Пиер Паоло Пазолини

Започва ново разследване за смъртта на режисьора Пиер Паоло Пазолини

Кметът на Рим Валтер Велтрони подкрепи петицията на 700 интелектуалци, които настояват да се извърши ново разследване на обстоятелствата около смъртта на големия италиански кинорежисьор, поет и писател Пиер Паоло Пазолини през 1975 г.  Според подписалите петицията убийството на Пазолини може да е свързана с корупция в петролния бизнес. Подробности за тази хипотеза изнася британският вестник „Таймс” в четвъртък.

Пазолини, който е автор на филмите „Сало или 120-те дни на Содом”, „Евангелие от Матея”, „Мама Рома” и други, бе умъртвен с жесток побой в римското предградие Остия през ноември 1975 г. Убийството на известния като заклет комунист и неприкрит хомосексуалист кинорежисьор шокира Италия. 

Като извършител на престъплението бе посочен 17-годишният Пино Пелози, който се препитавал с проституция. Влечението на Пазолини към момчета на повикване било публична тайна и затова убийството му било приписано на Пелози като извършено в момент на краен афект.

През 2005 г. Пелози, който вече бе излежал деветгодишната си присъда, направи неочакваното изявление пред медиите, според което той няма отношение към смъртта на режисьора, че тя е извършена от други, на които не може да съобщи имената, защото ще бъде застрашен животът му. 

В края на седемдесетте години имаше версии, че убийството на Пазолини е политическо заради крайно изострените отношения между левите сили в страната и крайнодесни фракции.

Според бившия ляв радикал Джани Борня, който в момента е директор на концертната зала „Аудитория Парко дела Музика”, гибелта на Пазолини е свързана с разследването на убийството на Енрико Матеи, президент на италианския енергиен консорциум ENI. Малко преди смъртта си Пазолини съобщи, че пише роман за това неразкрито престъпление.

Енрико Матеи загина при авиокатастрофа през 1962 г. при неизяснени обстоятелства. Ексхумацията на тялото на Матеи и на пилота на самолета през 1995 г. позволи да бъде направен нов анализ на обстоятелствата около гибелта му. Тогава съдебно-медицинската експертиза установи, че на борда на самолета е избухнал взрив. Матеи беше известен с неотстъпчивостта си в отношенията с многонационалните петролни компании и изводите на експертите накараха мнозина в Италия да счетат случая за диверсия.

Журналистът Мауро де Мауро, който провеждаше независимо разследване за смъртта на Матеи, изчезна безследно през 1970 г., когато помагаше на режисьора Франческо Роси да напише сценарий на филм за загиналия бизнесмен. Роси бе близък с Пазолини. 

Споделяне

Още от Свят