Започва операцията по изваждането на автобуса от река Лим

15 специалисти от Гражданска защита заминават в събота за мястото на катастрофата с българския автобус в река Лим, за да започне операцията по неговото изваждане. Това съобщи правителствената информационна служба в петък. При катастрофата на 4 април т.г. загинаха 12 деца от групата ученици от Свищов, които се връщаха в България от туристическо пътуване.

Новите специалисти, начело с председателя на агенция "Гражданска защита" Никола Николов, ще се присъединят към българския екип, който работи на мястото на катастрофата от 20 юли. Те тръгват с необходимото водолазно и алпийско оборудване, както и с малогабаритна инженерна техника.

В момента предната част на автобуса е 40 сантиметра под водата, а другият край е на 15 сантиметра над водното ниво. Според българския екип на място, ако ситуацията се запази, има възможност да започне операцията по изваждането на автобуса.

Изваждането ще се осъществи по план, одобрен и от българските следствени органи, които разследват катастрофата. Изтеглянето ще стане с помощта на 300-тонен автокран на сръбската фирма "Бора Кечич специални транспорти" от Белград, уточнява правителствената информационна служба.

Работата по изправянето и изваждането на автобуса ще се ръководи от инж. Андрей Стоименов, който замина за мястото на катастрофата с първата група спасители. В момента скоростта на течението на водата е намаляла до 2.5 метра в секунда. Досега високата скорост се изтъкваше като основна пречка пред възможността автобусът да бъде изваден и да се установи каква е причината за катастрофата.

Още от България