Започва опитното използване на руско ядрено гориво в САЩ

Касетите ТВС-Квадрат, представени от ТВЕЛ по време на Атомекспо 2016 в Москва, сн. Mediapool

Руската горивна компания ТВЕЛ подписа с американски ядрен оператор първия си договор за опитна промишлена експлоатация на ядреното гориво ТВС-Квадрат, съобщиха от собственика на дружеството "Росатом".

Контрактът е подписан с "Глобал Нюклиър Фюел Америкас" (Global Nuclear Fuel-Americas -  GNF-A), което е на компанията "Дженерал Електрик Хитачи Нюклиеър Енереджи“ (GE Hitachi Nuclear Energy (GEH). С GEH през май бе подписано споразумение за придвижването на всички въпроси по лицензирането в САЩ на горивото ТВС-Квадрат, разработено специално за реактори на "Уестингхаус“.

"Ние вярваме в този проект", заяви генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко, цитиран от пресслужбата на компанията във вторник.

Той посочи, че горивото ТВС-Квадрат успешно се експлоатира в АЕЦ в Западна Европа и "Росатом"  не излиза на американския пазар с празни ръце. "Важното е, че в сътрудничество с GE-Hitachi преминаваме от думи към дела и вече е подписан договор за доставка на опитна партида гориво на ТВЕЛ за зареждане в реактор в САЩ. Ние високо оценяваме важността на създадения алианс и сме готови да използваме максимум знания и умения, за да можем успешно да преминем процедурата по лицензиране в американската Комисия по ядрено регулиране“, отбеляза Сергей Кириенко.

"Радваме се да видим прогрес в работата на алианса между ТВЕЛ и GNF-A, тъй като работим за разширяване на избора на гориво за операторите на американските реактори с вода под налягане“, отбеляза Джей Томас Уайлман. "Това партньорство ще открие за нашите клиенти достъп до дълбините на техническото познание, до експертизата и опита на двете компании“, допълва той.

Следващите сборки за комерсиални доставки на ТВС-Квадрат в САЩ ще се произвеждат съвместно в завода на GNF-A в Уилмингтън (Северна Каролина).

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?